Učenici Poljoprivnredno medicinske škole iz Brčkog obilježili Nedelju (ne)plodnosti

Fertility week 2019“ obilježili su i učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta BiH, koji su godinu ranije, kroz projekat „Šta ako sam šesti“ prošli edukacije koje su vodili članovi organizacije „Beba više“ uz pomoć i podršku dr Jelene Živanović, ginekologa u brčanskom porodilištu, te dr Perice Ivaneka, pedagoga u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Učenici su u centralnom holu škole, održali radionicu pod nazivom „(Ne)plodnost“. O problemu neplodnosti sa kojim se suočava svaki šesti par u našoj zemlji govorili su Katarina Karać, Hamza Čandić, prošlogodišnji učesnici projekta udruženja Beba više pod nazivom „Šta ako sam šesti“, na inicijativu predsjednice vijeća učenika, Helene Radić. Ovoj prezentaciji prisustvovali su učenici prvog, drugog i trećeg razreda, profesori praktične nastave, pomoćnik direktora, kao i direktor škole.

Osim upoznavanja učenika sa pojmom steriliteta, uzroka njegovog nastanka, terapije kojom se liječi, predstavljen je i desetominutni film pod nazivom „Priča o muškom sterilitetu“, koji su takođe nedavno promovisali članovi „Beba više“.

– Sterilitet nije tabu tema. To je problem o kom se treba pričati. Svaki učenik, ne samo iz medicinske struke, treba da zna o ovom problemu, zbog same učestalosti koju nam statistika pokazuje. Naime, svaki šesti par je suočen sa sterilitetom i građani Brčko distrikta na ovaj način, kroz prezentacije i sam razgovor, mogu saznati da u našem gradu postoji udruženje „Beba više“ kom se mogu obratiti bez predrasude da neće biti prihvaćeni u društvu, izjavila je Helena Radić učenica medicinske škole.

Aktivnost učenika podržali su i pozdravili i predstavnici UG „Beba više“ Brčko distrikta BiH.

– Učenici poljoprivredno medicinske škole iz Brčkog, oduševili su nas po ko zna koji put. Najprije moram da pohvalim njihovo učešće u projektu koga smo realizovali prošle godine, zahvaljujući podršci Vlade Distrikta Brčko, a i ova prezentacija i njihova zainteresovanost su zaista facinantni, istakao je Željko Lazarević, predsjednik UG „Beba više“.

Djeca žele da budu informisana i uključena u društvene aktivnosti, pokazali su to svojim aktivizmom i volontiranjem na konferenciji „Dani zdravlja“ koju je organizovao Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

– Važno je da se radi na prevenciji ali i da mladi ljudi otvorenije razgovaraju o problemima. Mi smo zaista ponosni na naše srednjoškolce. Oni su kreatori sutrašnjice i već sada možemo naslutiti kakva će ona biti. Projekat „Šta ako sam šesti“ realizovali smo uz pomoć Vladinog Pododjeljenja za podršku MZ i NVO a na preporuku i sugestiju naših partnera iz evropske krovne organizacije za borbu protiv steriliteta „Fertility Europe“, naglasila je Milijana Simić, koordinator Udruženja „Beba više“ iz Brčkog.

Učenici Poljoprivredno medicinske škole, najavili su da će nastaviti svoje aktivnosti zajedno sa aktivistima „Beba više“ te u narednom periodu, slične edukativne radionice, održati i u drugim srednjim školama na području Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime