U Brčkom otvorena izložba “Srpska leksikografija od Vuka do danas”

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” iz Brčkog organizovalo je sinoć izložbu i predavanje pod nazivom “Srpska leksikografija od Vuka do danas”, povodom obilježavanja 200 godina od izlaska prvog Rječnika savremenog srpskog jezika u Beču.

Profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Rajna Dragićević jedan je od autora izložbe koja će, kako je navela, posjetiocima predstaviti sve što se dešavalo od nastanka Vukovog rječnika do najsavremenijih rječnika.

– To su rječnici koji predstavljaju državne, kao i individualne projekte entuzijasta, kao i opšte i specijalne rječnike srpskog jezika. Ono najvažnije što je srpska leksikografija dala nalazi se u ovoj izložbi – rekla je Dragićevićeva.

Ona je navela da je izložba bila predstavljena u Beogradu, Tršiću i Šapcu.

Koautor izložbe je saradnik Instituta za srpski jezik Nenad Ivanović koji kaže da izložba “Srpska leksikografija od Vuka do danas” obuhvata leksikografsku kulturu i produkciju srpskog naroda tokom dva vijeka.

– Leksikografija slijedi one standarde koji su uspostavljeni Vukovim rječnikom. Vuk je uspostavio osnovu koju srpski leksikografi doslijedno slijede – rekao je Ivanović.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Dragan Tomić naveo je da ovo društvo radi na očuvanju identiteta, tradicije i kulture srpskog naroda, te da je jezik je jedan od najvažnijih elemenata identiteta jednog naroda.

– Ponosni smo što je ovakva izložba otvorena u Brčkom, što će sugrađani narednih 15 dana moći da se upoznaju o istoriji srpske leksikografije i razvojem srpskog jezika u prethodnih 200 godina – rekao je Tomić.

Profesor srpskoj jezika Zora Pajkanović rekla je da dosta pokazatelja govori da se danas ne posvjećuje dovoljno pažnje srpskom jeziku.

– Dopustili smo da omladina barata sa veoma malim brojem riječi i da učenici malo čitaju. Naša obaveza je da čuvamo i njegujemo jezik, onako kao što je Vuk rekao – navela je Pajkanovićeva.

Izložba “Srpska leksikografija od Vuka do danas” biće otvorena narednih 15 dana u Gradskoj galeriji.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime