Служен парастос српским жртвама ратова у Буковцу

У Организацији Удружења ветерана БОРС-а Брчко, испред споменика у Буковцу данас је служен парастос за мјештане овог села страдале у Првом и Другом свјетском рату, као и за 27 жртава страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су 19 били цивили.

Прије рата 1992. године у Буковцу је било око 125 домаћинстава са око 400 становника, док  данас у овом селу живи само 37 мјештана.

“Комплетно становништво из овог села, које је нападнуто 11. септембра 1992. године, одведено је у логоре за Србе”, каже Павле Стјепановић, предсједник мјесне борачке организације у Буковцу.

Нажалост, каже Стјепановић, још нема воље ни неког механизма да се имена починилаца злочина јавно саопште и да одговорни буду процесуирани.

Протонамјесник Никола Лукић је, након парастоса, у обраћању окупљенима рекао да су ови мученици положили животе по угледу на Христа и његове сљедбенике, попут Јован Крститеља чије име данас славимо.

Вијенце и цвијеће на споменик страдалим мјештанима Буковца данас су положити чланови породица погинулих, представници удружења која окупљају борачку популацију, ратне војне инвалиде, нестале и заробљене, као и чланови руководстава српских политичких партија у Брчком.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime