Брчко: Извезао око 180 тона меса у Турску

У босанскохерцеговачком аграру итекако има позитивних промјена. Ова прича је примјер да фармери који су се одлучили на извоз меса у Турску, након дуго времена одлично послују.

Захваљујући извозном аранжману Ибрахим Фазловић из Маоче код Брчког је досада пласирао 180 тона утовљене јунади. Што је за њега, али и остале фармере најбитније, све је у договореном времену успио и наплатити.

Након вишедеценијске несигурности са којом су се сусрели бх. фармери, покретање и извоз меса у Републику Турску, по унапријед утврђеним и договореним цијенама, још увјек дјелује прилично нестварно. Навикнут на неизвјесност у овом послу Ибрахим још увијек опрезно приступа овом послу.

“Најприје сам почео радити не размишљајући о томе коме ћу продати товну јунад, али након понуде из Турске, схватио сам озбиљност овог посла”, истакао је Фазловић.

Оно што Фазловић наводи као дозу неизвјесности, јесте да још увјек не зна на који период ће јунад извозити за Турску, јер како каже, задовољан је начином пословања и волио би да има гаранцију за неки дужи период.

Цијена откупа прихватљива

Откупна цијена је прихватљива и износи 4 КМ по килограму, а досад је Ибрахим испоручио око 180 тона меса.

Обзиром на специфичност ове 2017.године, на сушу која је задесила цијели регион, рачуница је итекако у прихватљивим оквирима јер сваки фармер мора бити припремљен за овај посао, било да је у питању родна или сушна година. Силаже и залихе од прошле године добро дођу након овако сушног периода.

Да би ушао у овај посао сваки фармер мора рачунати на временске неприлике и обезбиједити резерве хране за стоку.

Потицај одличан стимуланс пољопривредницима

Редовна исплата потицаја у Брчко Дистрикту представља добар стимуланс за пољопривреднике на овом подручју. Ибрахим уз помоћ четворо дјеце и супруге храбро иде напријед, јер им овај посао већ деценију представља основ њихове егзистенције.

Према статистичким подацима у 2017. години је досада за Турску извезено око 8.000 тона меса. Обзиром да је Вијеће ЕУ дало сагласност да се месо из БиХ може транспортовати копненим путем, сви укључени у овај бизнис очекују добре резултате и још бољу финанцијску подршку.

 

 

 

 

(agroklub.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime