Тузла преплављена мигрантима

Од почетка ове године у Тузли је регистровано 1.138 миграната, а током цијеле 2018. њих 1.725, што показује појачан долазак миграната посљедњих мјесеци.

Мигранти у Тузли немају никакве услове за задржавање, а градска и кантонална власт одбиле су иницијативе за организовање икаквог смјештаја. Највећи број регистрованих миграната у Тузли долази из Пакистана, Бангладеша, Ирака и Ирана. Они се у Тузли кратко задржавају, гдје су дошли углавном пјешачећи кроз неколико земаља.

“Ја сам из Кашмира, Пакистана. Ишао сам из Ирана до Турске, па од Грчке до Македоније, па Србија и БиХ. Све смо пјешачили. Веома је тешко. Нисмо јели, нисмо пили воду данима. Моја породица је остала у Пакистану у Кашмиру”, испричао је Мухаммад Навеед, мигрант из Пакистана.

У Тузли се мигранти могу видјети на сваком кораку. Спавају под ведрим небом, пред зградом Уреда за странце, у парковима и на аутобуској станици, одакле иду даље за Сарајево. Многи од њих дођу и повријеђени. Од марта до данас око 30 миграната потражило је љекарску помоћ углавном због повреда, а била су и три случаја таблетоманије те једна смрт непознатог узрока.

“Неколико њих је било у лошим хигијенским условима, али није било сцабиеса нити заразне болести”, казала је Лејла Кулоглија-Мемишевић, докторица из Хитне службе Дома здравља Тузла.

Полиција након што пронађе мигранте предаје их Уреду за странце за регистрацију. У МУП-у ТК кажу да је сигурносна ситуација у вези с мигрантима задовољавајућа те да је пријављено тек неколико кривичних дјела, ситних крађа и ремећења јавног реда и мира.

“Нас забрињава што имамо појачан долазак миграната, имамо меку границу на Дрини и из прваца Бијељине нам долазе повеће групе. Битно је напоменути да нису то више мигранти из ратом захваћених зона”, рекао је, Хусеин Топчагић, министар унутрашњих послова ТК.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime