Струка упозорава на нове земљотресе

На подручју општине Лукавац, близу насеља Пурачић, у петак нешто послије три сата, догодио се нови земљотрес јачине 2,6 степени по Рихтеровој скали.

Ово је пето подрхтавање тла у задње вријеме на подручју Тузланског кантона. Струка упозорава – биће сличних потреса и у наредном периоду.

Земљотреси на подручју Тузланског кантона и генерално у Земљиној кори су посљедица смиривања алпске орогенезе, којој припада и планински ланац Балкан.

“Могу се очекивати и у наредном периоду, али то је јачина од шест до осам степени по Меркалијевој, односно максимално до пет по Рихтеровој скали, што у ствари припада јаким или осјетним или евентуалним врло јаким потресима, гдје се посљедице могу очекивати само на трошним грађевинским објектима”, појаснио је Амир Бараковић, професор геологије, који је стручњак за геоморфолошка кретања, те додао да се могу очекивати опадање малтера, пукотине на зидовима итд.

Он је нагласио да зграде, по правилима струке, треба градити да могу поднијети девети степен Меркалијеве љествице. Истиче да нема мјеста за забринутост, јер се све ово дешавало кроз читаву геолошку прошлост, те да не треба паничити, већ бити спреман за нове земљотресе, чији снага и интензитет нису јаки да угрозе грађане.

“Најбитније је што мање панике. Треба припремити просторије с чврстим носивим конструкцијама или изаћи изван стамбеног простора. То је углавном задатак свјесних грађани, али великих посљедица и опасности неће бити”, тврди професор Бараковић.

Кемал Гутић, декан Рударско-геолошко-грађевинског факултета Тузла, казао је да расјед око којег се дешавају земљотреси обилује минералним сировинама. Он се креће од Власенице до Печуха. На тој зони се дешавају тектонски покрети, а чиме су изазвани, није познато. Истраживања и превенцију треба да омогуће сви нивои власти. Међутим, једино што се тренутно ради је активност коју су договорили овај факултет и Професионална ватрогасна бригада Тузла.

“Договорили смо један тренинг, односно симулацију, да припремимо грађанство, и шира друштвена заједница ће учествовати у томе. Видјели смо да нам недостаје неколико упута, процедура када је у питању начин спасавања”, рекао је Гутић и додао да ће вјежба бити одржана у октобру.

Какве су активности Кантоналне управе цивилне заштите и Службе цивилне заштите града Тузле када су у питању земљотреси, јавности није познато.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime