Ministar Mandić: Karantin može biti bilo šta, možete se liječiti i u kućama

U Doboju je danas održan sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i institucija BiH o pojavi koronavirusa, nakon kojeg se Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić obratio novinarima u vezi situacije i planova vezanih za ovaj virus.

“Čuli ste sve podatke, ja bih samo stavio akcenat na to da ćemo se bolje organizovati na nivou države. Dakle, da koordiniramo šta radi jedan, a šta drugi štab, kako se ne bi dizala panika. Za panikom nema nikakve potrebe”, objasnio je Mandić.

Na pitanje da li je Bosna i Hercegovina spremna, te da li ima spremne karantine u slučaju da se kod nas pojavi slučaj koronavirusa, kratko je rekao: “Karantina vam može biti sve, to ne mora biti zdravstvena ustanova. Karanten je malo teška riječ, to je ustvari 40 dana izolacije. Samoizolacija je moguća opcija, tj. ljudi mogu biti kući, javljati se liječniku i kontrolisati zdravstveno znanje. I ako je neko pozitivan na koronavirus, ne mora se javljati u Klinički centar, jer se može liječiti i u ostalim ustanovama. Samo teški slučajevi idu u Klinički centar, a njih je vrlo malo”, objašnjava.

Na kraju je istakao da su teži slučajevi uglavnom stariji ljudi, dok mlađi mogu savladati simptome ovog virusa.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime