Bivši komandir policije u Brčkom na čelu SIPA-e

Do izbora novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) funkciju vršioca dužnosti direktora obavljaće Đuro Knežević, odlučeno je na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara BiH.

Đuro Knežević je do sada obavljao dužnost zamjenika direktora SIPA-e, a na poziciju vršitelja dužnosti direktora izabran je nakon isteka mandata dosadašnjem direktoru Perici Staniću. Bh. mediji su u više navrata isticali kako je Knežević funkcioner blizak HDZ-u BiH.

- Reklama -

Kompletna konkursna procedura za izbor direktora SIPA-e davno je završena, s tim što je imenovanje blokirano u Vijeću ministara BiH. Još uvijek aktuelni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predložio je državnoj vladi da za direktora ponovo imenuje Stanića koji je blizak SDS-u.

S ovim prijedlogom se nije složio HDZ BiH koji je putem svojih ministara u Vijeću ministara BiH zaustavio imenovanje rukovodećih funkcionera bh. sigurnosnih agencija. Ranije je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno kazao kako će imenovanje novih direktora SIPA-e i OSA-e izvršiti novi saziv Vijeća ministara BiH.

S obzirom na to da se Stanić morao vratiti na posao u Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, gdje je radio prije imenovanja za direktora SIPA-e, Vijeće ministara BiH moralo je imenovati njegovog zamjenika za vršitelja dužnosti direktora.

Mandat Staniću istekao je 5. novembra 2019. godine, a mandat zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću ističe 26. maja 2022. godine.

Knežević je rođen 1970. godine u Jenjiću, opština Orašje. U periodu od 2007. do 2014. bio je komandir Jedinice opšte policije Policija Brčko distrikta.

 

 

 

 

(klix.ba/avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime