Бијељина: Суђење љекарима који су заборавили два метра газе у стомаку породиље

У Основном суду у Бијељини почело је суђење Сањи Стевановић, гинекологињи, Слађани Обрадовић, медицинској сестри, и Банету Вићановићу, медицинском техничару, које оптужница терети за несавјесно пружање љекарске помоћи, јер су 24. августа 2016. године, приликом обављања царског реза, у стомаку пацијентице Свјетлане Ђуровић оставили два метра газе.

Они су пропустили, како је у оптужници образложио тужилац Мухамед Грухоњић, да обаве ревизију трбушне дупље након операције и да уклоне употријебљену компресу дужине око 200 центиметара.

Стални болови

Компреса је, као страно тијело у трбушној дупљи, довела до апсцеса, упале трбушнице, тако да је два мјесеца касније у Клиничком центру Војводине у Новом Саду обављен сложен хируршки захват који је трајао пет и по сати, након којег је пацијентици Ђуровић одстрањен дио танког и скоро комплетно дебело цријево, што је изазвало трајни поремећај функције њеног пробавног система и проузроковало теже нарушавање њеног здравственог стања.

Износећи свој исказ, оштећена Свјетлана Ђуровић никога од присутних није оставила равнодушним, јер је, видно узнемирена и кроз сузе, још једном проживљавала све оно што јој се догодило након порођаја у бијељинској болници.

Ђуровић је навела да је скоро два мјесеца константно трпјела неподношљиве болове с десне стране, испод ребара, да је све вријеме имала висок ЦРП, што је указивало на упални процес у организму, али да су је љекари увјеравали да је гинеколошки све у реду те да је бол могла бити проузрокована покретањем камена у жучи или бубрегу, што је уролог, ипак, негирао.

Преглед у Србији

– Имала сам осјећај као да се неко поиграва мноме. Прегледи су обављани препипавањем стомака. Самоиницијативно сам одлучила да одем на преглед у Нови Сад. Доктор Срђан Живојинов након прегледа ми је рекао да је мој проблем у цријевима. Имала сам високу температуру, пролив и доктор Вулин у Клиничком центру Војводине рекао ми је да постоји апсцес. Не могавши да поднесем болове, рекла сам љекарима: „Или ме убијте или ме ријешите тих болова.“ На ЦТ-у су открили да имам нешто испред цријева. Оперисао ме доктор Зоран Ђерманов – рекла је јецајући ова млада мајка, која је мислила да неће преживјети.

Здравље јој је нарушено. Каже да данас има трајно поремећен рад цријева, бројне прираслице, да не зна када ће морати обавити још једну операцију, да некад има дневно и по десет столица, да њено здравствено стање овиси и о храни коју уноси у организам, али и о честим промјенама времена. Она је затражила да одговорни за њено овакво стање буду санкционирани, али се није изјаснила о висини одштетног захтјева на овом рочишту.

Тактика одбране

Адвокати Дејан Богдановић, Драго Вишњић и Петко Будиша у унакрсном испитивању покушали су прецизирати датуме љекарских прегледа, породиљиних јављања хирурзима и односа љекара према њој у периоду када је подносила несношљиве болове.

Операција протекла по протоколу

Свједокиња оптужбе Драгана Миловановић Лејић, љекар анестезиолог, у свом исказу навела је да је, гледано с њене професионалне стране, операција протекла рутински, јер је она обавила свој дио посла по протоколу.

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime