spot_img
spot_img

Planinsko selo usred ravnice

spot_img
spot_img

Iz inspiracije jednog čovjeka i njegove nostalgije za postojbinom, nastalo je etno-selo Stanišići, jedinstveno ljudsko zdanje kod Bijeljine, koje svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zaposleni u ovom kompleksu kažu kako je tvorac svega Boris Stanišić, koji je dio zavičaja, iz kojeg je morao da ode zbog nemilih događaja devedesetih godina prošlog vijeka, prenio u Semberiju i tako planinsko selo smjestio usred ravnice.

Cijela priča počela je od restorana “Konoba Stanišić”, koji je izgrađen 2003. godine, a kako je odziv bio dobar i interesovanje raslo, kompleks se širio, kao i njegova ponuda.

Danas etno-selo Stanišići, osim već pomenutog restorana, ima i hotele “Pirg” i “Ras”, restoran “Ellas” sa dječjom igraonicom, svečane salone “Moskva”, “Volga” i “Sankt Peteburg”, krčmu “Vasojević”, turistički vozić, fudbalske terene i brojne druge sadržaje.

“Od svog osnivanja do danas naše privredno društvo posluje s pozitivnim finansijskim rezultatom. Oni su iz godine u godinu sve bolji, što je jedan od motiva za dalje investiranje. Misija nam je razvoj turizma i stvaranje turističke destinacije najatraktivnije u Bijeljini, regionu, pa i šire”, poručuju iz ovog kompleksa.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće brvnare s pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjovjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Inače, u ovoj pravoj maloj bajci posao je ponašlo oko 100 radnika, dok se u sezoni kao ispomoć angažuje dodatnih 50. S obzirom na to da raste i ponuda, sigurno će biti i novog zapošljavanja, poručuju iz etno-sela.

Kako su nam potvrdili, najveći problem s kojim se suočavaju kroz poslovanje je nepostojanje adekvatnog kadra na tržištu rada. Tu, prije svega, misle na kuvare, konobare i recepcionere.

Problem imaju i sa zakonima, koji nisu usklađeni s potrebama ugostiteljstva.

“Država bi nam mogla pomoći u oblasti obrazovanja kroz proizvodnju stručnih profila, ali i kroz smanjenje doprinosa i poreza koji nam opterećuju poslovanje”, kažu u selu.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se uglavnom odnose na proširenje ponude i povećanje zainteresovanosti kod gostiju da posjećuju ovu destinaciju u vrijeme zime, kasnog proljeća i kasne jeseni.

S tim u vezi u toku je nova investicija, gradnja spa & wellness centra, čiji se završetak očekuje u maju 2017. godine.

Etno-selo Stanišići nalazi se na izlazu iz Bijeljine, na trećem kilometru prema Pavlovića mostu.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img