spot_img

25 godina od stradanja 12 banjalučkih beba

Published:

- Advertisement -

Na banjalučkom Novom groblju danas je služen parastos i položeno cvijeće povodom 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika.

Parastosu na Novom groblju, gdje su bebe sahranjene, prisustvovale su majke, članovi porodica, kao i predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović rekao je novinarima da ova organizacija, zajedno sa majkama, neće odustati i tražiće sve mogućnosti da se otvori, barem politički proces odgovornosti za smrt beba, ako već ne može zakonski, disciplinski, jer su organi UN amnestirani od ovakvih i sličnih djela. Mitrović je istakao da se Organizacija i majke sa tim ne mogu pomiriti, te će nastaviti sa svojim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, ovo je motiv više da u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske budu popisana sva djeca stradala u ratu, kojih ima više od 1.000, dok se desetak djece vode kao nestala lica u toku proteklog rata u BiH.

“Nakon 25 godina svjesnog, stravičnog zločina, okupili smo se da se podsjetimo na nevinu djecu koja bi sada možda bila porodični ljudi i imala svoju djecu i koja bi gradila svoju budućnost, umjesto što se tužno prisjećamo, oplakujemo i polažemo cvijeće kao utjehu za sve ono što nosimo u srcu, pri tome imajući u vidu strašan bol majki koje se svakim ovim datumom suočavaju i pitaju ‘zar je to tako trebalo biti’?”, rekao je Mitrović.

On je istakao da se ovaj zločin ne bi dogodio da je bilo razumijevanja najvećih moćnika, nedodirljivih, koji ne odgovaraju, koji se ne sjete ni zbog formalnih razloga da pošalju telegram saučešća i solidarnosti.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić, jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, rekla je da joj je sada, iako je prošlo 25 godina od smrti beba, možda i teže nego kada se to desilo, jer u ratnim zbivanjima nije mogla toliko da bude svjesna šta se dešava. Ona je navela da članovima Udruženja malo olakšava bol, koji svakodnevno nose u svojim srcima, kada vide da su svi predstavnici vlasti i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila uz njih, da nisu same i prepuštene sebi.

Komentarišući činjenicu da niko nije odgovarao za ovaj zločin, Tubićeva je rekla da su svjetski moćnici, kao što su članovi Savjeta bezbjednosti UN, bili nedodirljivi 1992. godine, kao i sada.

“Oni su jedini odgovorni za taj zločin jer nisu dozvolili da se kiseonik preveze i da naša djeca budu spasena”, dodala je Tubićeva.

Majka Dragoslava Jaćimović rekla je da je i nakon 25 godina veoma teško živjeti sa gubitkom jer je svaka sreća ili tuga pomiješana sa njim, s obzirom da uvijek nedostaje prisustvo onoga koga su izgubili. Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položiće vijenac na Spomen-obilježje “Život”, a obilježavanju ovog teškog zločina prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske ranije je najavljeno da će cvijeće na Spomen-obilježje “Život” položiti potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić i poslanici Nataša Radulović, Zorica Kuzmanović Vasilić, Dobrila Drinić Malić i Nedeljko Glamočak.

Obraćanje majki stradalih beba i zvaničnika predviđeno je u 12.00 časova u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, gdje će biti prikazan film “Dah života”.

Organizator obilježavanja 25 godina od ovog teškog zločina nad nedužnim bebama je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

 

(nezavisne.com)
spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img