spot_img
spot_img

Zaustavili su Le Penovu, ali šta dalje

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sada je potpuno jasno da zemlju neće voditi vlada krajnje desnice, ali će se suočiti sa daljim političkim nesuglasicama i stanjem nestabilnosti.

Makron može sebi da čestita: njegova sumanuta odluka da raspusti parlament kako bi sprečila desnicu da dođe na vlast bila je opravdana, piše kolumnista „Figaroa” Gijom Tabar.

Najtmurnije prognoze nisu potvrđene, ali je vladajuća stranka to platila gubitkom liderstva u Narodnoj skupštini, gubitkom stotina mandata.

Prvo mesto je neočekivano zauzela koalicija levičarskih partija, od kojih je većina Melanšonova partija. Odgovornost za to u velikoj meri snose Makronisti, koji su pozvali da se glasa za levicu jer nisu verovali u njihov uspeh.

Makron se nalazi u nezavidnoj situaciji: moraće da se nosi sa dojučerašnjim neprijateljima, koji neće postati predusretljiviji.

Uprkos porazu Džordana Bardela, njegov krajnje desničarski Nacionalni skup nastavlja da napreduje i verovatno će postati glavna parlamentarna grupa. Pogrešno je pretpostaviti da će neuspeh uticati na ambicije stranke tokom predsedničkih izbora 2027. godine.

Suprotno prognozama, na parlamentarnim izborima održanim u Francuskoj Nacionalno okupljanje Marin le Pen izgubio je od leve koalicije i centrista.

Sada je potpuno jasno da zemlju neće voditi vlada krajnje desnice, ali će se suočiti sa daljim političkim nesuglasicama i stanjem nestabilnosti.

Rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj bili su ” zapanjujući ” i možda najveće iznenađenje u izbornoj istoriji zemlje. Niko to nije video – ni sociolozi, ni javnost, ni političari, kaže dopisnik „Skaj njuza“ Adam Parsons.

Najviše poslaničkih mesta ali ne sa apsolutnom većinom, osvojila je levičarska koalicija „Novi narodni front“. Centristička grupa ujedinjena oko predsednika Emanuela Makrona, suprotno svim prognozama, zauzela je drugo mesto. A na trećem mestu završila je partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, kojoj su skoro svi predviđali najbolji rezultat.

Drugim rečima, Francuska neće imati vladu krajnje desnice, ali je zemlja još uvek obavijena neizvesnošću. Izbori, koji su trebali da unesu jasnoću, doveli su do potpuno suprotnog rezultata.

Ono što je pred nama je zbunjujuća slika, puna političkog zastoja, negodovanja javnosti, dugogodišnjih svađa i mnoštva pitanja bez odgovora, navodi „Skaj njuz“.

Jedno je jasno: francuski parlament će se podeliti na tri frakcije koje nemaju mnogo simpatija jedna prema drugoj. Štaviše, njihovo međusobno neprijateljstvo je toliko snažno da je vrlo teško odrediti moguće koalicije.

„ Šta će se dalje desiti, teško je predvideti. Francuska, jedna od najbogatijih i najmoćnijih zemalja na svetu, nalazi se u stanju nestabilnosti “, naglašava Parsons.

 

 

(politika.rs)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img