spot_img
spot_img

Вирус се шири – Пекинг, град духова?

spot_img
spot_img
spot_img

Улице Пекинга и других кинеских градова који иначе врве од гужве и саобраћаја, данас су пусте. Кинески предсједник Си Ђинпинг одржао је састанак политбироа Комунистичке партије о мјерама за борбу против ширења коронавируса, јавила је данас државна кинеска телевизија.

У Кини је крај јануара и почетак фебруара време када милиони Кинеза путују својим кућама како би с породицом прославили Кинеску нову годину.

Али, ове године, сезона празника, која траје до 4. фебруара, постала је сезона страха – због појаве вируса корона широм земље, укључујући и главни град Пекинг, отказане су новогодишње прославе и традиционални вашари у близини храмова, а многи Кинези неће моћи да путују и стигну својим кућама.

Вухан, град од 11 милиона становника у централој провинцији Хубеи, који је жариште вируса, и још неколико околних градова са укупно 50 милиона становника, налази се у изолацији.

Шангај је привремено затворио Дизниленд, а у биоскопима су отказане премијере седам блокбастера.

Највеће и најважније новогодишње прославе отказане су и у Макау и Хонгконгу, у којима су забиљежена по два случаја оболијевања од новог вируса.

Од новог вируса, који је избио у кинеском граду Вухану, досад је умрла 41 особа, а обољело више од 1.300 људи у свијету.

Пекинг најављује да ће обуставити све аутобусе унутар провинције од сутра како би се спријечило ширење коронавируса.

Након што је отказана прослава Лунарне нове године, улице кинеских градова, које су иначе препуне људи, данас су језиво празне.

“Кина се суочава са “озбиљном ситуацијом”,вирус се шири”

Земља се суочава са “озбиљном ситуацијом” у којој се коронавирус убрзано шири, рекао је Си на састанку политбироа Коминстичке партије Кине, преноси Ројтерс.

Ресурси и експерти биће упућени у болнице за лијечење тешких случајева обољења, лијечење неће бити одлагано због трошкова, а гарантоваће се залихе материјала за провинцију Хубеи и њену престоницу Вухан, преноси кинеска Ц ЦТВ.

Информације које се о ширењу вируса буду објављивале морају да буду тачне, брзе и транспарентне, преноси ова телевизија.

Једна од одлука је успостављање радне групе која ће се бавити сузбијањем ширења вируса, преноси Гардијан.

Кинеске власти увеле су данас забране саобраћаја у још три града да би спријечиле ширење коронавируса, чиме је од свијета одсечено више од 50 милиона људи у укупно 16 градова.

Од новог корона вируса, који је избио у кинеском граду Вухану, досад је умрла 41 особа, а обољело више од 1.300 људи у свијету.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img