Виктор Орбан освојио четврти премијерски мандат - nula49.com
spot_img
spot_img

Виктор Орбан освојио четврти премијерски мандат

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Мађарска владајућа коалиција странака Фидес и Хришћанско- демократске народне партије победник је парламентарних избора са 58 одсто освојених гласова, показују прелиминарни резултати на основу 36,3 одсто пребројаног гласачког материјала.

Опозициона коалиција „Уједињени за Мађарску” добила је подршку 30,4 одсто бирача, преноси Ројтерс. Према овим резултатима, премијер Виктор Орбан и његова странка Фидес освојили су четврти узастопни мандат.

Резултати испитивања показују да ће у парламент ући и левичарска Демократска коалиција са 21 мандатом, конзервативни Јобик са 16, либерални Монументални покрет са 15, социјалисти са 12, либерална странка Дијалог са осам, зелени са пет и немачка национална мањина са једним мандатом, преноси МТИ.

Одзив до 18.30 на парламентарним изборима у Мађарској био је 67,06 одсто, а бирачка места затворена су у 19 часова.

Мађарскoj је у интересу да остане по страни, казао је Орбан. На изборима у недељу одговара се на питање да ли земља може да остане ван рата или ће ризиковати своју безбедност, истакао је он.

„Левица се сложила са Украјинцима и Мађарска ће бити увучена у рат ако победе”, рекао је Орбан. „Истовремено, одређене чланице Европске уније или НАТО-а су, такође, спремне да помогну Украјини јер мисле да Украјина води наш рат. То је погрешно, ово није наш рат. Можемо све да изгубимо, а да ништа не добијемо”, казао је он.

Иначе, у Мађарској су јуче одржани парламентарни избори, на којима актуелни премијер Виктор Орбан настоји да освоји четврти узастопни мандат. Орбан и његова странка Фидес су се на овим изборима суочили са уједињеном опозицијом, први пут откако је актуелни премијер дошао на власт на изборима 2010. године. На овим изборима право гласа имају и грађани Србије са двојним држављанством. Право гласа има више од 68.000 грађана Србије који су уписани у бирачки списак у суседној земљи и великом већином су већ гласали путем поште. Од средине марта су двојним држављанима на адресе становања, односно оне које су навели при регистрацији, или у просторије Генералног конзулата Мађарске у Суботици, стизала писма са изборним материјалом.

Насупрот Виктору Орбану и Фидесу налази се опозиција „Уједињени за Мађарску”, која окупља шест опозиционих партија, на чијем је челу Петер Марки-Заи. Иначе, мађарски парламент броји 199 посланика, од којих се 106 бира по већинском систему, тако што у 106 изборних јединица побеђује кандидат с највише гласова, а преостала 93 мандата додељују се на изборима на којима се надмећу изборне листе. Цензус је пет одсто за странку, 10 одсто у случају коалиције две странке и 15 одсто ако је реч о коалицијама трију или више партија.

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) саопштила је да je послалa мисију за посматрање избора у Мађарској, укључујући 18 дугорочних посматрача и још 200 других на дан одржавања избора. То је тек други пут да је ОЕБС то учинио у некој од земаља Европске уније, додаје АП.

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img