Украјина за 18 мјесеци рата изгубила скоро 15 милиона становника - nula49.com
spot_img
spot_img

Украјина за 18 мјесеци рата изгубила скоро 15 милиона становника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Празни градови, пре свега села, породице су подељене, усамљени војници на фронту чије су жене са децом отишле у иностранство одакле се не враћају…

Украјина пролази кроз катастрофалну демографску кризу. Колапс становништва ускоро ће изазвати веома озбиљне економске и социјалне проблеме у Украјини, пише репортер “Коријере да ла сера”.

Украјина је за 18 месеци рата изгубила, како се процењује, скоро 15 милиона становника.

О томе се мало говори у јавности, наводи италијански лист и додаје да се у Украјини нико не бави овим проблемом јер су сви напори окренути ка фронту.

„Када кућа гори, прво морате угасити ватру, а тек касније размишљати о томе који намештај ћете купити“, кажу званичници у Кијеву.

После распада Совјетског Савеза, у време стицања независности 1991. године, Украјина је имала око 52 милиона становника. Десет година касније на попису 2001. године било је 48, 5 милиона а уочи руског напада у фебруару 2022. године број становника се свео на око 42 милиона.

Ипак, најдраматичнији пад је забележен од почетка рата, пре свега због масовног бекства жена и деце у иностранство. Кијевске власти одмах су забраниле излазак из земље мушкарцима од 18 до 65 година.

Данас, како процењују стручици, у Украјини живи између 28 и 31 милион становника, подсећа „Коријере да ла сера”.

„Са 52 милиона на мање од 30 за три деценије. То је веома озбиљан губитак за земљу који угрожава њене шансе за обнову после завршетка рата, спречава економску нормализацију и потапа пензиони систем, објашњава Александар Деменчук, ректор Факултета политичке науке у Кијеву.

„Недостају деца, стога недостаје будућност. Отишле су младе жене из виших средњих класа са одличним степеном школовања. А што је још озбиљније, више од половине њих не намерава да се врати у Украјину. Деца уче у немачким, пољским, аустријским, француским или холандским школама. Мајке су одмах нашле посао. Европска политика добродошлице у почетку нам се чинила чудом великодушности, а сада се испоставило да је проклетство,” наводи Деменчук.

Према речима Еле Либанове, угледног демографа у Националној академији наука, све то утиче на стопу фертилитета, која је пала на 0,7 одсто, и једна је од најнижих у свету.

Сви урбани центри који се налазе у близини Донбаса су полупусти: остали су само стари, болесни и сиромашни. Али проблем је национални.

„Већина мојих најбољих сарадника брзо је нашла посао у Пољској и Француској. Наше индустрије не раде, нема тржишта. Нико од њих се неће вратити» каже Сергеј, ИТ предузетник са канцеларијама широм земље.

Породице се распадају преко ноћи а војници и официри све чешће се жале да су остали сами. Један украјински официр који се месецима бори око Бахмута пожалио италијанским новинарима да га је жена напустила.

„Моја жена са наше двоје деце од 5 и 7 година отишла је у Немачку првих дана рата. Од тада се срећемо све мање. А сада сам открио да је нашла новог сапутника“, каже Алексеј, 40-годишњи капетан стациониран у близини Бахмута.

„Сукоб ће повећати стопу развода. Жене напуштају мушкарце, али чак и војници понекад нађу нове сапутнике“, каже Јиулиа Комар, психолог који се бави породичним недаћама.

Недавна студија УНХЦР-а процењује да 76 одсто избеглица намерава да се врати, али су украјински стручњаци и даље веома скептични.

„У наредна два месеца наша влада ће израдити програм подршке повратку, покушавајући да укључи европске партнере“, каже професор Деменчук. Он се нада да ће се то догодити „што је пре могуће” .

 

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img