spot_img
spot_img

U Kanadi nema više mame i tate

Published:

spot_img

U skladu sa politikom polne korektnosti, Kanada je odlučila da termine “otac” i “majka” u službenim formularima zamijeni sa – “roditelji”.

Takođe, Kanada ima namjeru da izbaci iz službene prepiske upotrebu termina “gospodin” ili “gospođa”, osim ako osoba sama ne zatraži da je tako oslovljavaju.

“Kanadska Vlada je odlučila da unese neutralan rod u sve obrasce”, navodi Matijeri Filion, portparol Ministarstva porodice.

Ta odluka je donesena jer, kako je navedeno, dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio da izvadi kartu socijalnog osiguranja za njihovo dijete, ali su trebali da odrede ko je otac, a ko majka, što su oni shvatili kao diskriminaciju.

Od sada će se tražiti samo imena roditelja.

Kada je riječ o pisanoj prepisci, kanadska Vlada neće više počinjati dopise sa “gospodine” ili “gospođo”. Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe.

U telefonskim razgovorima, službenici državnih institucija moraće početi razgovor pitanjem: “Kako osoba želi da joj se obraća?”.

Te mjere dio su politike liberalne Vlade premijera Žistina Trudoa, kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i međunarodnom nivou.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img