spot_img
spot_img

У Аустрији маске поново обавезне у затвореном

spot_img
spot_img

У Аустрији, послије дужих и тешких преговора, због великог броја новозаражених, од поноћи враћена је обавеза ношења маски у затвореним просторима.

Након што је 5. марта аустријска влада укинула готово све епидемиолошке мјере, што једино није слиједио Беч који је задржао оштре мјере, дошло је до драматичног раста броја новозаражених, који је сада натјерао власти да се врате мјерама.

Нове мјере ступиле су на снагу од поноћи, са даном закашњења, а предвиђају обавезу ношења ФФП2 маске у свим затвореним просторима.

Од те обавезе изузети су једино приватни стамбени простори, за столом у ресторанима, као и на пробама или умјетничким наступима.

Уредба предвиђа и да на окупљанима у затвореном гдје је до 100 људи маске не морају да се носе, али за скупове са више од 100 сједећих мјеста, као што су биоскоп, позоришта, опера, важи обавеза ношења ФФП2 маски.

На скуповима са више од 100 особа без одређених сједећих мјеста, као што су журке или свадбе, организатор може спровести “3Г” контролу, то јест да ли гости имају сертификат о вакцинацији, потрвду о прележаном вирусу или негативан тест, умјесто обавезе ношења маски.

Власник локала може сам да бира хоће ли да примијени “3Г” правило или да тражи од гостију да носе маске.

Обавеза ношења маски биће на снази до 16. априла.

Такође ступила је на снагу и нова препорука Министарства здравља о карантину инфицираних короном.

Према тој препоруци се трајање карантина скраћује на пет дана, односно изолација може бити прекинута послије петог дана, али предуслов је да особа најмање 48 сати нема симптоме.

Лице које је било корона позитивно, након пет дана карантина, даљих пет дана мора носити ФФП2 маску у контакту са људима, а тако и у приватном окружењу.

Исто тако та особа не може да посјећује веће манифестације, као што су утакмице, концерти и слично, те и треба да избјегава угоститељске објекте.

Како би избјегли ова ограничења у кретању заражене особе послије петог дана изолације могу да се тестирају, а за ослобађање мјера неопходан им је негативан ПЦР тест и или позитиван тест са ЦТ вриједности која је већа од 30, стоји у уредби.

Власти Беча већ су најавиле да неће примијенити нове епидемиолошке мјере аустријске владе, јер већ примјењују строже мјере.

Посебно неће примјењивати одлуку о скраћењу карантина.

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img