spot_img

Trump razgovarao telefonom s Putinom

Published:

- Advertisement -

Američki predsjednik Donald Trаmp pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina što je njihov prvi zvaničan kontakt, prenose mediji.

“Poslije razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsjednik SAD-a sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsjednikom Rusije Putinom“, napisao je glasnogovornik Bijele kuće Šon Spajser na Tviteru.

Najavljeno je da će američki predsjednik razgovarati i sa francuskim kolegom Olandom, kao i sa premijerom Australije Malkolmom Tarnbulom i premijerom Japana Abeom.

Tramp je u petak u Bijeloj kući primio britansku premijerku Terezu Mej.

Telefonski razgovor Putina i Trampa je njihov prvi službeni kontakt nakon inauguracije 20. januara.

Dvojica šefova država razgovarala su prvi put telefonski u novembru, ubrzo nakon izbora, te se složila o potrebi “normalizacije” odnosa između Moskve i Vašingtona, ugroženog ukrajinskom krizom.

Visoka savjetnica u Bijeloj kući Kelijen Konvej izjavila je da će Tramp i Putin tokom telefonskog razgovora vjerovatno pričati o širokom obimu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

– Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima u vezi s kojima mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gdje bi ove dvije nacije možda mogle poraziti terorizam – rekla je Trampova savjetnica za američke medije.

AP prenosi da je Konvej kao jednu od tema navela sankcije koje je SAD uveo protiv Rusije.

Ona je rekla da će Tramp biti “prijemčiv” prema ruskom predsjedniku “ako Putin želi voditi ozbiljan razgovor o tome kako pobijediti ekstremiste”.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje više puta rekao da je u cilju politike približavanja Moskvi spreman preispitati sankcije koje je zbog aneksije Krima 2014. godine Rusiji uveo njegov prethodnik Barak Obama.

Taj bi potez, piše Rojters, naišao na otpor ne samo uticajnih ličnosti u Vašingtonu već i kod stranih lidera, koji vjeruju da bi sankcije trebale ostati na snazi sve dok Moskva ne ispuni uslove Zapada u vezi s Ukrajinom.

I Merkelova i Oland smatraju da je prerano razmišljati o ublažavanju sankcija Rusiji.

 

 

(fokus.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img