spot_img
spot_img

Talibani objavili šta su Amerikanci ostavili iza sebe nakon povlačenja iz Avganistana

spot_img
spot_img

Talibani tvrde da su popravili i vratili u upotrebu oko 300 vojnih vozila koja su ostala nakon haotičnog povlačenja Amerikanaca iz Avganistana 2021. godine.

U objavi na Tviteru avganistanskog ministarstva odbrane prikazani su redovi vozila, od kojih su neka oklopna vozila Hamvi.

Prema novinskoj agenciji Khaama koja se poziva na državne medije, vozila su namjerno oštetili Amerikanci i njihovi saveznici tokom užurbanog povlačenja koalicije iz zemlje u aprilu 2021. godine, a sada ih koriste talibanske snage.

SAD su ostavile vojnu opremu vrijednu 7 milijardi dolara koju su prethodno donirali bivšoj avganistanskoj vladi u borbi s talibanskim pobunjenicima prije nego što je pala, prema izvještaju Kongresa iz 2021. godine koje je dobio CNN.

Talibani su koristili zaplijenjenu opremu kako bi modernizovali svoje snage. Pokazali su ih na paradi u Kabulu 2021. godine.

Penzionisani šef američke Centralne komande general Kenet Mekenzi rekao je 2021. godine da je 70 vozila otpornih na mine i zaštićenih od zasjede napušteno u Avganistanu, zajedno s 27 Humvija.

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img