spot_img
spot_img

Суд у Стразбуру одлучио против банака

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што су чланице ОТП банке поднеле представку у Европском суду у Стразбуру, жалећи се на мађарске законе, Европски суд за људска права рекао је да су законске мере биле усмерене на спречавање великог броја парница које су претиле правосуђу као и да је закон следио легитимне циљеве осигурања јавног интереса.

Након што је Мађарска 2014. године донела три закона којим је извршила принудну конверзију свих кредита индексираних у страној валути у домаћу валуту – форинте, по курсу на дан закључења уговора и увела законску претпоставку ништавости одредби о једностраним изменама каматних стопа и накнадама, а Уставни суд Мађарске одбио уставну тужбу, чланице ОТП банкарске групе поднеле су представку Европском суду у Стразбуру, тврдећи да им је таквом одлуком државе Мађарске повређено право на имовину и право на правично суђење.

Европски суд за људска права је рекао да су законске мере биле усмерене на спречавање великог броја парница које су претиле правосуђу, као и да је закон следио легитимне циљеве осигурања заштите потрошача, јавног интереса и ефикасног спровођења правде, а у складу са смерницама које је дао Врховни суд Мађарске, саопштило је удружење ЦХФ Србија, које окупља кориснике кредита у швајцарским францима.

Како наводе, у закључку, суд је истакао да су финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора и да им није повређено ни право на правично суђење, нити право на имовину.

(danas.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img