spot_img
spot_img

Суд Аустралије објавио разлоге за депортацију Ђоковића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Федерални суд Аустралије објавио је данас разлоге због којих је одбијена жалба Новака Ђоковића на укидање визе.

Разлоге за укидање Ђоковићеве визе објавио је судија Џејмс Алсоп, један од тројице предсједавајућих судија на Новаковом суђењу, преносе аустралијски медији.

Суд појашњава да има овлашћење да према Закону о миграцији откаже визу ако министар за имиграције вјерује да “постоји правни основ за отказивање” и додаје да је вјеровао да је укидање визе у јавном интересу.

“Парламент је јасно ставио до знања у члану 116 да министар може да поништи визу ако сматра да присуство њеног носиоца у Аустралији може представљати ризик по здравље или ред аустралијске заједнице. Захтјев за судско преиспитивање је онај у коме правосудни огранак владе разматра, позивајући се на законитост, одлуку или одлуке извршног органа власти, у овом случају одлуке министра. Суд не разматра мудрост одлуке нити преиначава одлуку. Задатак суда је да одлучи о законитости одлуке министра и разматрајући на притужбе на исту”, навео је суд.

“Водила се велика дебата о томе како приступити министровој изјави о разлозима у овом случају. Не сматрамо да је разрјешење те дебате неопходно да бисмо дошли до ставова које имамо. Министар није био дужан да наводи разлоге за одбијање визе, али је то учинио. Очигледно су пажљиво састављени, Суд нема сумње да је у вези с питањем од високог јавног значаја, посвец́ена пажња формулисању разлога у четири дана у којима је министар требало да размотри ствар и доврши и достави разлоге. Ипак, треба дати одређену тежину чињеници да није било обавезе давања разлога. Постојала је јасна међусобна повезаност свих дијелова министрових разлога. Теме охрабрења и опонашања спортског хероја и иконе провлаче се кроз разлоге забринутости за здравље и ред, јавни интерес. И да господин Ђоковић није освојио Аустралијан опен, његово само присуство овдје и његов боравак, његово играње тениса, довело би до тога да би он охрабрио оне који мисле да је антивакцинанли покрет рационалан”, најбитније су ставке из докумената.

Разлоге за укидање Ђоковићеве визе објавио је судија Џејмс Алсоп, један од тројице предсједавајућих судија на Новаковом суђењу.

Министар за Имиграције Алекс Хок укинуо је визу Ђоковићу и поред побједе на суду Викторије, а када је Ђоковић уложио жалбу, отишло се на Федерални суд.

Тамо је такође представљен цијели случај, али су судије на крају одлучиле да подрже одлуку Алекса Хока и Ђоковић је депортован из Аустралије пошто му је укинута виза.

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img