wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Spoljni dug Ukrajine skoro 173 milijarde dolara - nula49.com
spot_img

Spoljni dug Ukrajine skoro 173 milijarde dolara

Published:

spot_img

Spoljni dug Ukrajine mogao bi da do kraja godine dostigne rekordne 173 milijarde dolara, izjavio je danas bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

“U apsolutnim ciframa, do kraja godine ukupan iznos javnog duga može dostići rekordnih 6,4 triliona grivni – 173 milijarde dolara. Iako dio zapadne pomoći dolazi u obliku grantova, najveći dio novca iz SAD, EU i drugih zemalja i organizacija su samo krediti. I oni će morati da budu otplaćeni prije ili kasnije“, naveo je Azarov na društvenim mrežama.

On je napomenuo da je budžet Ukrajine formiran na osnovu zapadne pomoći, što omogućava da se dug procijeni na 120 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

“Ali, ako pogledamo našu čistu dobit, dug će biti 300 odsto. Da, grupa povjerilaca je Ukrajini odobrila odlaganje plaćanja spoljnog duga do 2027. godine. Ali, odlaganje ne znači da dug neće morati da se vraća. Uporedo sa dugom rastu i izdaci Ukrajine za servisiranje duga. Ove godine će se udvostručiti“, prognozirao je Azarov.

Ukrajinsko Ministarstvo finansija je 2. marta saopštilo da je državni dug zemlje premašio 116 milijardi dolara.

U novembru je ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko rekao da se ukrajinski budžet suočava sa deficitom od oko 5 milijardi dolara svakog mjeseca nakon početka vojnog sukoba sa Rusijom u januaru 2022. godine, pri čemu se dvije trećine novca dobija putem stranih zajmova i grantova, a tri četvrti potrošene su za vojne potrebe.

 

 

 

(srna)

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img