spot_img
spot_img

Сноуден објаснио како вас шпијунира ваш телефон и шта можете урадити

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Едвард Сноуден, бивши припадник америчке ЦИА, сарадник НСА и узбуњивач који је 2013. добио азил у Русији након што је разоткрио тајни амерички програм масовног прислушкивања, гостовао је код водитеља једног од најпопуларнијих подкеста на свијету Џоа Рогана.

Сноуден је у гостовању у подкесту “Joe Rogan Experience“, који је као и друге епизоде овог подкеста трајало готово три сата, описао како нас тачно паметни телефони које користимо шпијунирају и шта можемо направити како бисмо то избјегли.

“Велика ствар која се промијенила од 2013. је то што је сада мобилно на првом мјесту”, рекао је Сноуден у интервјуу, објашњавајући како се прислушкивање данас углавном проводи преко мобилних телефона јер их људи користе чешће него компјутере.

“Имате мобилни телефон негдје у соби. Мобилни телефон је искључен – бар му је екран искључен. А ако вам неко пошаље поруку – екран оживи. Како се то догоди? Сваки смартфон, сваки мобилни телефон уопште стално је повезан с најближим одашиљачем. Чак и када је екран искључен и мислите да не ради ништа, не можете то видјети јер су емисије радиофреквенција невидљиве, али он вришти у ваздух, говорећи ‘ту сам, ту сам'… покрети вашег телефона су покрети вас као особе и често су јединствени и могуће вас је идентификовати преко њих”, рекао је Сноуден Рогану.

Додао је да то значи да кад год носите мобилни телефон, кад год је укључен, постоји запис ваше присутности на том мјесту који стварају компаније.

“Оне не морају да држе те податке вјечно, уствари нема доброг разлога да их држе вјечно, али те компаније виде то као вриједне информације”, напоменуо је, додајући да су ти подаци раније били пролазни, али сада се меморишу заувијек.

“Нема везе јесте ли учинили нешто погрешно или сте најобичнија особа на свијету…јер тако масовни надзор функционише. Тако се ствара ‘основна колекција’, што је еуфемизам владе за масовни надзор. Они напросто скупљају све то унапријед у нади да ће једног дана бити корисно”, додао је овај звиждач, јављајући се видеолинком са непознате локације у Русији.

“А ту говоримо само о томе како се спајате на мобилну мрежу. Не узимамо у обзир све оне апликације који контактирају с вашом мрежом још чешће (него ви). Морамо идентификовати проблем. А проблем с кориштењем смартфона данас је што немате појма шта раде у било којем тренутку”, каже Сноуден.

Посебан проблем с данашњим смартфонима је што им се не може извадити батерија, као старим “глупим” мобилним телефонима, чиме се осигурава да нису потајно укључени. Али за обичну особу довољно је и једноставно искључити мобилни телефон, тврди Сноуден.

Он је такође изнио откриће које ће разочарати теоретичаре завјера и ловце на НЛО-е који вјерују да америчка влада скрива контакте с ванземаљцима.

Будући да је као запосленик ЦИА (Централне обавјештајне агенције) и касније сарадник НСА (Агенције за националну безбједност) имао приступ њиховим тајним подацима, признао је да је тражио податке о ванземаљцима.

“Знам, Џо, знам да желиш да постоје ванземаљци. Знам да Нил деГрас Тајсон жарко жели да постоје ванземаљци. И вјероватно постоје, зар не? Имао сам невјероватан приступ НСА, ЦИА, војсци, свим овим групама. Нисам пронашао ништа”, рекао је Сноуден, преноси “Index.hr“.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img