spot_img
spot_img

Си Ђинпинг спрема војску за рат

spot_img
spot_img

Председник Кине Си Ђинпинг најавио је да ће се његова земља фокусирати на припреме за рат јер је безбедност земље све нестабилнија и неизвеснија.

“Пекинг ће свеобухватно да ојача војну обуку и војску припреми за сваки рат. Безбедност Кине је све нестабилнија и неизвеснија”, рекао је Си Ђинпинг, преноси државна телевизија ЦЦТВ.

Најава кинеског председника да ће се Кина усредсредити на припрему за рат подстаће бојазан да би та нација могла да изврши инвазију на острво Тајван које Пекинг сматра делом Кине. Друга најмоћнија економија на свету више пута је запретила да ће силом анектирати Тајван ако буде потребно.

Прошлог месеца, Комунистичка партија Кине додала је члан свом уставу о “одлучном супротстављању и одвраћању” независности Тајвана и одлучном спровођењу политике “једна земља, два система“,“ формула по којој се планира да се управља острвом у будућности.

У случају напада Кине на Тајван сукоб би готово сигурно увукао САД које Тајвану обезбеђују одбрамбено оружје и које су по закону обавезне да претње острву третирају као ствари од “озбиљне забринутости“, заједно са другим савезником из споразума Јапаном.

Војне вежбе

Кина је извела своје велике војне вежбе уочи недавне посете председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану. Путовање је разбеснело Пекинг, који је то видео као покушај САД да се меша у унутрашње ствари Кине.

Кина је на посету одговорила војним вежбама које се тумаче као проба блокаде острва.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img