Шеф Парламента Канаде поднио оставку због величања нацисте - nula49.com
spot_img
spot_img

Шеф Парламента Канаде поднио оставку због величања нацисте

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ентони Рота, предсједавајући Доњег дома Парламента Канаде, поднио је оставку након бројних осуда и бурних реакција изазваних величањем Јарослава Хунке, бившег војника нацистичке Вафен СС дивизије, који је добио велики аплауз и овације канадских парламентараца током посјете Володимира Зеленског, предсједника Украјине.

Након састанка са лидерима своје странке у Отави, Рота је поднио оставку, пошто је изазвао велики скандал који је наишао на бурне реакције и осуду јеврејске заједнице, канадске опозиције и више држава.

“Морам да се повучем са мјеста вашег предсједника. Понављам своје дубоко жаљење”, рекао је Рота у Парламенту.

Рота се у понедјељак извинио због, како тврди, ненамјерног величања Јарослава Хунке (98), бившег борца Прве украјинске дивизије, познате и као Вафен СС дивизија “Галиција”, добровољачке нацистичке јединице коју су током Другог свјетског рата чинили углавном добровољци украјинског поријекла из Галиције, пренио је РТС.

Током посјете Зеленског Парламенту Канаде у петак, Хунка је сједио на галерији, а Рота га је представио као “украјинског хероја који се борио за независност Украјине од Русије”.

Пуна сала канадских парламентараца одговорила је аплаузом и овацијама, а Хунка је устао да поздрави посланике и госте из Украјине.

“Накнадно сам сазнао више информација због којих жалим што сам одлучио да одам почаст Хунки. Желим јасно да кажем да нико, укључујући колеге парламентарце и делегацију Украјине, није био упознат са мојим намјерама и мојим ријечима док их нисам изговорио”, рекао је Рота.

Истакао је да посебно жели да упути најдубље извињење јеврејским заједницама у Канади и широм свијета.

Иако се Рота извинио због своје несмотрености, Џастин Трудо, премијер Канаде, рекао је да је чињеница да је у Парламент Канаде позван Украјинац који се борио у нацистичкој јединици у Другом свјетском рату “велика срамота” за земљу.

Након реакција бројних јеврејских удружења, опозиције у Канади, која криви власт за велики пропуст, и званичне Москве, инцидент је у уторак коментарисао и Аркадијуш Муларчик, замјеник пољског министара спољних послова, који је рекао да Рота треба да поднесе оставку.

“То је велика срамота за предсједника Доњег дома и требало би да поднесе оставку на своју функцију”, рекао је Муларчик у интервјуу за пољску новинску агенцију Пап.

Подсјетио је да је јединица у којој је био Хунка чинила масовне ратне злочине, прије свега над Пољацима и Јеврејима.

Од краја фебруара до краја марта 1945. године Вафен СС дивизија “Галиција” борила се и против југословенских партизана у Штајерској и Корушкој области на аустријско-словеначкој граници.

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img