spot_img
spot_img

Саудијска Арабија добила организацију зимских игара усред пустиње

spot_img
spot_img

Саудијски принц Мохамед бин Салман је познат као особа која не жали трошити новце, понекада и на пројекте који се никоме на свијету не чине логичним.

Сада је Салман одлучио да је паметно да Саудијска Арабија организује Азијске зимске игре. Дакле, да се такмичења на снијегу и леду одрже у пустињи. И то у граду који још не постоји.

Кандидатура Саудијске Арабије за организацију Азијских зимских игара 2029. године је једногласно одобрена током 41. Генералне скупштине Олимпијског вијећа Азије (ОЦА), а бит ће одржана у Неому.

Неом је град који се гради у сјеверозападном дијелу Саудијске Арабије, а саудијски инвестициони фонд ПИФ којим управља Салман и у чијем власништву је Њукасл је одлучио у његову изградњу уложити 500 милијарди америчких долара.

Градња је почела 2017. године, за сада су изграђена само два небодера, али Салман годинама увјерава нацију да ће град бити спреман за усељавање већ 2026. године.

Поред града се налази планински масив на којем Салман намјерава направити скијашки центар назван Тројена на којем ће стазе бити отворене током цијеле године захваљујући умјетном снијегу.

На Играма 2029. године спортисткиње и спортисти ће се такмичити у 47 спортова од којих је 28 на снијегу, а 19 на леду. Азијске зимске игре се одржавају од 1986. године, а до сада су се одржавале у Јапану, Кини, Јужној Кореји и Казахстану, државама у којима постоје идеални услови за зимске спортове.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img