spot_img
spot_img

Ruski “kinžal” sasjekao američkog “patriotu” u Kijevu

Published:

spot_img

Ruski hipersonični sistem “kinžal” uništio je američki protivvazduhoplovni raketni sistem “patriot” u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izvršen visokopreciznim udarom.

“Kinžal” je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Prošle nedelje su ukrajinski zvaničnici objavili da je sistem “patriot”, koji su dobili od Amerike, uspeo da obori “kinžal” raketu iznad Kijeva. Moskva nije zvanično komentarisala te tvrdnje, ali je visoki izvor u ruskom Ministarstvu odbrane rekao za “RIA Novosti” da je to bila samo “želja” Ukrajinaca.

“Sistem ‘patriot’ nema sposobnost da presretne hipersoničnu raketu kao što je ‘kinžal'”, naglasio je. A kako pišu “Izvestija”, ostaci rakete koju je Kijev predstavio kao delove “kinžal” rakete zapravo pripadaju nekom drugom projektilu.

Rusija je izvela integrisani napad na ciljeve u Kijevu u ranim jutarnjim satima koji je, prema izjavama ukrajinskih vojnih zvaničnika, bio potpuno drugačiji zbog do sad neviđenog intenziteta.

Ruska vojska je gađala ukrajinsku prestonicu sa najvećim brojem projektila u najkraćem vremenskom periodu do sada, tvrde ukrajinski vojni zvaničnici.

Korišćene su bespilotne letelice, krstareće rakete i balističke rakete, napisao je šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko na Telegramu.

“Lansirali su maksimalni broj projektila u najkraćem vremenskom periodu”, rekao je on i dodao da je “većina neprijateljskih ciljeva u vazdušnom prostoru Kijeva otkrivena i uništena”.

Ostaci raketa pali na najmanje tri okruga grada usred ruskog udara na ukrajinsku prestonicu, napisao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

“Nekoliko automobila je oštećeno i zapaljeno, ali niko od stanovnika nije povređen. Kijevski zoološki vrt je takođe pogođen. Međutim, požara nije bilo i životinje su ostale nepovređene”, napisao je Kličko.

Prema rečima glavnokomandujućeg Oružanim snagama Ukrajine Valerija Zalužnog, preko noći je na prestonicu lansirano ukupno 18 projektila, od kojih je sve uništila protivvazdušna odbrana Kijeva. Ruska vojska je iskoristila i šest hipersoničnih projektila “kinžal”, devet krstarećih raketa “kalibr” i tri balističke rakete “iskander” sa kopna, napisao je Zalužni na Telegramu.

Oružane snage Ruske Federacije su sinoć izvele koncentrisani udar visokopreciznim naoružanjem velikog dometa na položaje ukrajinske vojske i skladišta municije, naoružanja i vojne opreme iz zapadnih zemalja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane tokom današnjeg brifinga.

Situacija u Bahmutu je napeta, ali ruske snage napreduju
Na Donjeckom pravcu, jurišni odredi nastavljaju da vode ofanzivne operacije u zapadnim četvrtima Bahmuta (Artjomovsk), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage nastavljaju da napreduju i oslobađaju Bahmut, uprkos činjenici da Ukrajina prebacuje dodatne rezerve na bočne pozicije u gradu i koristi više svojih snaga u borbi, potvrdio je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin u emisiji “Solovjov lajv”.

Kijev ulaže sve veće napore za ovaj grad, jer im je to trenutno najveći problem, objasnio je on.

“Na bočnim pozicijama grada situacija nije nimalo laka, neprijatelj je trenutno najaktivniji. Bahmut je za Ukrajinu, generalno, postao najveći problem, zato tamo prebacuju značajne rezerve. Bočne pozicije grada su za njih glavna linija na kojoj pokušavaju da se odbrane. Imali su određenog uspeha, ali i mi smo tamo poslali naše momke iz drugih delova, pojačali odbranu, tako da mislim da će se situacija tamo izjednačiti”, rekao je Pušilin.

Situacija je zbog svega ovoga, kako je ocenio Pušilin, napeta, ali ruske snage nastavljaju da napreduju. “Sve je manje utvrđenja koje kontrolišu oružane formacije Ukrajine”, dodao je šef DPR.

Pušilin je dan ranije rekao da su vojnici privatne kompanije “Vagner” uspele da zauzmu nekoliko zgrada na zapadu Bahmuta, koje je kijevski režim smatrao ključnim.

Ruske snage istiskuju iz Bahmuta ukrajinsku vojsku, kojoj je sada sve teže da se sakrije i nađe zaklon u zgradama, pišu “Izvestija”. Gradska postrojenja ih više ne štite jer su potisnuti, borbe se sada vode na zapadnoj periferiji grada, neprijatelj nema gde da se sakrije, pojašnjava izvor.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, jurišni odredi nastavljaju da vode žestoke borbe u zapadnom delu grada, a jedinice 4. motorizovane brigade u rejonu sela Krasnoe, zapadno od Bahmuta. Krajem prošle nedelje, ukrajinske trupe su masovno pokušale da probiju odbranu severno i južno od Bahmuta, ali su svi njihovi napadi odbijeni.

Prema rečima ruskog Ministarstva odbrane, najteža situacija na Donjeckoj liniji fronta se razvila u rejonu naselja Krasnoje, gde su jedinice 4. motorizovane brigade tokom dana odbile deset napada Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

(rt.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img