spot_img
spot_img

Руси промијенили тактику, враћају Украјину у 19. вијек

spot_img
spot_img

Руски ваздушни удари су од 10. октобра уништили 30 одсто украјинских електрана, изјавио је данас украјински председник Зеленски.

На већини фронтова у Украјини последњих дана нема озбиљнијих борби. Украјинска војска после неуспешне прошлонедељне офанзиве на херсонском ратишту код Кривог Рога повукла се на почетне положаје и сад се дуж фронта углавном размењује артиљеријска ватра.

С друге стране Русија већ данима спроводи масовне ракетне нападе на инфраструктурне објекте широм Украјине. Крстарећим ракетама и дроновима систематски уништава термоелектране, трафо станице, преносну електро мрежу и железничка чворишта у Кијеву, Дњепропетровску, Лавову, Запорожју, Харкову, Николајеву, Житомиру, Виници и другим местима.

Руски ваздушни удари су од 10. октобра уништили 30 одсто украјинских електрана, изјавио је данас украјински председник Володимир Зеленски.
Он је на Твитеру написао да су напади изазвали масовна замрачења широм Украјине и да „није остало простора за преговоре” са руским председником Владимиром Путином, пренео је Ројтерс.
Руске снаге напале су данас енергетску инфраструктуру у северном Кијеву, а примећено је неколико експлозија и дим који се диже над градом, док је град Житомир остао без струје и воде, саопштили су украјински званичници и сведоци.

Током јучерашњег дана у Кијеву је четири пута оглашавана ваздушна опасност а у центру града уништен је рачунски центар украјинске електропривреде.

За разлику од НАТО-а који је у Србији од првог дана, поред војних, бомбардовао и цивилне циљеве, путничке возове, мостове у Новом Саду, термоелектране у Обреновцу и Костолцу, Русија је у првих шест месеци у Украјини гађала углавном само војне објекте.

Међутим, после терористичких напада на Северни ток и Кримски мост изгледа да се све променило.

Званичници из Кијева више пута су помињали мост на Криму као „легитимну мету”, а из Москве су стизала упозорена да то никако не чине јер ће уследити „жесток одговор”. Поједини руски политичари поручили су Украјинцима да ако нападну мост на Криму, Украјина ће бити „враћена у 19. век, без електричне енергије, струје и грејања”.

Изгледа да се то ових дана и дешава. Руски напади на инфраструктуру у Украјини се појачавају.

Према различитим проценама, руских и западних војних аналитичара, од 10. до 18. октобра руске снаге су уништиле или озбиљно оштетиле око 40 одсто целокупне енергетске структуре Украјине.

Сви објекти нису у потпуности уништени, неки могу и даље да се поправе, али оружане снаге Русије, гађају те објекте у више налета, очигледно са намером да их трајно онеспособе.

Украјина ужурбано покушава да обнови део електро-енергетског система, како би спречила или одложила колапс целог система.

Ако се напади руских крстарећих ракета и иранских „мопеда” (дронова) наставе овим темпом, претпоставља се да би Украјина могла остати у потпуном мраку до почетка новембра.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img