spot_img
spot_img

Путин: Политика Запада је крвава и прљава, себе сматрају изузетнима и желе све ресурсе човјечанства

spot_img
spot_img

Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила, рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету. Догађаји у свету настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама, додао је он.

„На Западу нема јединства, то је конгломерат. Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци предузео низ корака усмерених на ескалацију“, рекао је Путин.

Како каже Путин, САД немају шта да предложе свету, осим своју доминацију.

„Владање светом је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава“, истакао је Путин и упозорио Запад да они који сеју ветар, пожњеће олују.

„У савременом свету тешко да бити могуће остати по страни. Што се каже, ко сеје ветар, пожњеће буру. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушају да пронађу решење. Нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим“, нагласио је Путин.

Он је истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак и у јеку „хладног рата“ никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.

Према речима руског лидера, Запад све друге сматра народима другог реда, а себе за изузетне, као и да жели све ресурсе човечанства.

Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године. Он је окарактерисао политику САД као хегемона погрешном.

„Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију. Русија нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада. Покушала је да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи“, каже Путин.

Председник Русије је говорио и о нападима на гасоводе Северни ток.

„Уништавање европских гасовода ‘Северних ток’ 1 и 2 је, генерално, ствар без преседана. Али, ипак, ми смо сведоци тих тужних догађаја“.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img