spot_img
spot_img

Путин и Си очи у очи?

spot_img
spot_img

Си Ђинпинг, кинески предсједник, планира да отпутује у Русију и састане се са својим колегом Владимиром Путином већ сљедеће седмице, тврде извори упућени у то питање.

Наводи о посјети појављују се недуго пошто је Кина понудила да посредује у успостављању мира у Украјини – што Запад посматра скептично због кинеске подршке Моксви.

Путин је прошлог мјесеца рекао да је договорена посјета Сија, иако није рекао када. Wалл Стреет Јоурнал објавио је раније да би посјета могла да се реализује у априлу или мају.

Кинеско министарство спољних послова није одмах одговорило на захтјев Реутерса за коментар о могућности да Си оде у Москву, док је из Кремља саопштено да нема коментара.

“По правилу, најаве званичних иностраних посјета координирају се синхроно, уз обострани договор страна. Када буде такве спремности, јавићемо вам”, рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Прошлог мјесеца, Путин је угостио највишег кинеског дипломату Ванг Јиа у Москви. Један извор је рекао да је Вангово путовање у Москву требало да помогне у припремама за Сијеву посјету.

Кина и Русија склопиле су партнерство “без ограничења” у фебруару 2022, када је Путин био у посјети Пекингу на отварању Зимских олимпијских игара – пар недјеља прије почетка рата у Украјини.

Си се са Путином лично срео 39 пута откако је постао предсједник, посљедњи пут у септембру прошле године током самита у централној Азији.

САД су недавно саопштиле да вјерују да Кина разматра наоружавање Русије, што Пекинг негира. Володимир Зеленски, украјински предсједник, рекао је да би то изазвало Трећи свјетски рат.

На терену у Украјини, обје стране извјештавају о “немилосрдним борбама” у Бахмуту, на истоку земље. Сматра се да је борба за Бахмут најкрвавија пјешадијска битка у Европи од Другог свјетског рата.

Кијев је саопштио да је одлучио да брани Бахмут, умјесто да се повуче.

Руске снаге предвођене приватном војском Вагнера заузеле су источни дио града, али до сада нису успјеле да га опколе.

Москва је саопштила да би заузимање Бахмута била велика побједа, отварајући пут за заузимање остатка Доњецка, што је централни ратни циљ.

Зеленски је изјавио да су његове снаге убиле више од 1.100 и раниле више од 1.500 руских војника у Бахмуту за недјељу дана.

Руско министарство одбране саопштило је да су њихове снаге убиле више од 220 украјинских припадника за 24 сата у региону Доњецка. Бројеви се не могу независно потврдити.

Послије украјинског напредовања у другој половини 2022. године, Кијев се у посљедња три мјесеца фокусирао на дефанзиву, док је Москва покренула офанзивну кампању уз помоћ плаћеника.

Сматра се да Кијев планира сопствени контранапад на прољеће, када се блатњава земља осуши и стигну стотине западних оклопних возила и борбених тенкова.

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img