spot_img
spot_img

Protesti širom Njemačke, dok „puca“ država blagostanja

spot_img
spot_img

Trenutno na ulicama nemačkih gradova od Minhena do Berlina protestuje više desetina hiljada ljudi iz nekoliko sektora –školstva, zdravstva, saobraćaja, socijalne zaštite, poštanskog saobraćaja u nameri da povećanjem plata pokušaju da ublaže posledice poskupljenja i inflacije.

Masovne demonstracije u Nemačkoj su očekivane jer su skupoća, inflacija i nestašice konačno probudili Nemce iz političke letargije, kaže za Sputnjik spoljnopolitički komentator i bivši dopisnik iz Nemačke Žarko Rakić.

Nemački krovni sindikat VERDI dobro je organizovan i poziva zaposlene da štrajkuju tako da potpuno ne parališu život u Nemačkoj, međutim, masovnost protesta je sasvim zadovoljavajuća i vlast će morati da reaguje i na neki način natera poslodavce da ozbiljno shvate demonstracije.

Sindikalni protesti su, po pravilu mirni u Nemačkoj, a demonstracije su miran pritisak sa ulice koji pokazuju da je nemačka država blagostanja danas ozbiljno ugrožena zbog rata u Ukrajini, ističe Rakić.

Mada policija ne daje tačne procene o broju demonstranata, a najznačajniji mediji na neki način stoje po strani, već su na naslovnim stranama počele da se pojavljuju vesti o štrajkovima. Tako je najtiražniji list u Evropi „Bild“ imao na naslovnoj strani vest da je talas štrajkova preplavio Nemačku i navodi do detalja ko već štrajkuje u kojim gradovima i šta su osnovni zahtevi demonstranata.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img