spot_img

Принц Чарлс постаје краљ Чарлс Трећи

Published:

Досадашњи принц од Велса Чарлс, као најстарији син преминуле британске краљице Елизабете Друге, аутоматски постаје краљ и шеф 14 других територија, укључујући Аустралију, Канаду и Нови Зеланд. Како је јавио Би-Би-Си, он ће владати као краљ Чарлс Трећи и биће најстарија особа која постаје краљ у британској историји.

Чарлс није једини који ће добити нову титулу. Принц Вилијам, односно војвода од Кембриџа, што је његова садашња титула, постаће војвода од Корнвола, а његова супруга Кејт постаје војвоткиња од Корнвола.

Чарлс (73) је деценијама чекао да постане краљ и принц је с најдужим стажом у британској историји. Он је најстарије од четворо деце краљице и њеног покојног супруга принца Филипа. Када је његова мајка преузела престо са 25 година, он је постао британски наследник када је имао три године.

Губитак за земљу и Комонвелт, као и људе широм света

Смрт моје вољене мајке, њеног величанства краљице, тренутак је највеће туге за мене и све чланове моје породице, навео је данас нови британски краљ Чарлс у саопштењу објављеном након смрти његове мајке краљице Елизабете Друге, преноси Танјуг.

„Веома тугујемо због смрти драгог суверена и веома вољене мајке. Знам да ће овај губитак снажно осетити цела земља и Комонвелт, као и велики број људи широм света”, истакао је он.

„Током овог периода жалости и промене, утеху ми даје сазнање о поштовању и дубокој привржености коју је Краљица имала”, стоји у саопштењу британског краља Чарлса.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img