spot_img
spot_img

Преминула Медлин Олбрајт

spot_img
spot_img

Прва жена државни секретар Сједињених Америчких Држава, данас је преминула, пишу амерички медији. Имала је 84 године.

Њена смрт је потврђена у мејлу упућеном особљу Олбрајт Стоунбриџ групе, глобалне стратешке фирме коју је основала Олбрајтова.

Рођена је у Прагу, Чехословачка. Васпитана је као римокатолик, јер су њени родитељи прешли из јудаизма у католицизам како би избегли прогон.

Медлин Олбрајт је била 64. амерички државни секретар, а уједно је била и прва жена на тој функцији. На предлог председника САД Била Клинтона, пошто је Сенат одобрио њено именовање, ступила је на дужност јануара 1997. године.

Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање. Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних. Крајем прошле године ступила је на нову фукцију као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику.

За време свог мандата значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку. На себе је навукла бес бројних Срба у бившој Југославији због приметног антисрпског става и улоге коју је имала у артикулисању америчке политике за време ратних сукоба на Балкану, нарочито на Косову и у Босни.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img