spot_img
spot_img

Политико: САД убрзано испоручује нуклеарно оружје у Европу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

САД су убрзале испоруку унапређених нуклеарних бомби Б61-12 у НАТО базе у Европи, наводи се у америчкој дипломатској депеши, пише Политико.

Ради се о невођеним, гравитационим нуклеарним бомбама Б61-12, које се избацују из авиона, а које су у Европу требале да стигну следећег пролећа, али ће бити испоручене у децембру, наводи амерички лист, а преноси Танјуг.

Овај потез, који укључује замену старијег оружја новијом верзијом у различитим складиштима у Европи повучен је усред појачаних тензија због претњи Русије да ће употребити нуклеарно оружје у Украјини и растуће забринутости да Запад треба да учини више да одврати Москву од такве одлуке, оцењује лист.

О унапређењу програма Б61 се годинама отворено говори у документима и изјавама званичника Пентагона.

Портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер није желео да открије детаље о америчком нуклеарном оружју, али је истакао да је унапређивање нуклеарног арсенала „део дугорочног плана и напора за модернизацију”.

Нуклеарна бомба Б61 развијена је шездесетих година 20. века, док је унапређена верзија добила системе који омогућавају већу прецизност, а могу да их носе авиони као што су бомбардери Б-2, Б-21, али и авиони Ф-15, Ф-16, Ф-35, „торнадо”…

Одлука о убрзању испоруке унапређеног оружја изненађење је за многе аналитичаре, а објављена је у тренутку када су и НАТО и Русија изводиле вежбе нуклеарних стратешких снага, наводи Политико.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img