spot_img
spot_img

Погледајте како изгледа Њујорк: Издато упозорење за 55 милиона људи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Загађење од шумских пожара који седмицама бјесне Канадом прекрило је велике дијелове Сјеверне Америке, гдје су издата упозорења о високоризичном квалитету ваздуха за више од 55 милиона људи.

Дим пожара прекрио је велике градове у Онтарију и Квебеку, укључујући Торонто и околна подручја. Дим је стигао чак до Њујорка и Коонектикута, гдје је квалитет ваздуха окласификован као”нездрав”.

Велик дио дима долази из Квебека, гдје тренутно гори 160 пожара. Канадска канцеларија за животну средину издала је своје најстрожије упозорење за Отаву, класификујући квалитет ваздуха у главном граду Канаде “врло високоризичан” за здравље људи. У Торонту и околним подручјима квалитет ваздуха је “високоризичан”.

Филаделфија је данас издала црвено упозорење и позвала становнике да остану у кућама.

“Старије особе, мала дјеца и труднице или они који имају проблема са срцем и плућима могли би доживјети озбиљне здравствене посљедице излагања диму”, рекао је Џејмс Героу, портпарол Одјела за јавно здравство те земље.

“За оне који се не сматрају осјетљивом групом, молимо их да избјегавају напорне активности на отвореном попут трчања или вјежбања”, рекао је он за ЦНН.

“Молимо људе да избјегавају непотребно вријеме на отвореном, али ако морају бити вани, требали би носити маске и одлазити унутра колико год им је потребно”, додао је Героу, преноси Индеx.хр.

Поручио је да није познато колико ће дуго трајати црвено упозорење или хоће ли се промијенити на нижи ниво упозорења.

Упозорења о квалитету ваздуха издата су и у дијеловима Масачусетса, Њу Хемпшира, Пенсилваније, Мериленда, Вирџиније…

Јавне школе у Њујорку и Вашингтону отказале су активности на отвореном због загађења, пише ЦНН.

Маршал Бурк, ванредни професор на Универзитету у Станфорд, објавио је на Тwиттеру графикон који показује да је овај догађај већи по размјерама од било којег другог у посљедњих 20 година у Њујорку.

Тренутно је 1.475 летова одгођено у САД-у, према страници Flightware.com.

Америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) оцијенила је квалитет ваздуха у већем дијелу сјевероистока САД-а као “нездрав”, посебно за људе који су већ имали проблема с дисајним путевима.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img