spot_img
spot_img

Пет нуклеарки у Француској привремено изузето од еколошких правила

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Француски нуклеарни регулатор АСН одобрио је привремено изузеће за пет нуклеарних електрана од правила о испуштању топле воде у реке којим се можда крше еколошки стандарди, пошто се земља бори са енергетском кризом.

АСН је одобрио захтев да се нуклеарке Буже, Сент Албон, Трикастан, Блаје и Голфеш одрже у функцији, чак и ако вода коју испуштају премашује дозвољени температурни лимит, наводи се у документу објављеном на веб страници оператера електро мреже РТЕ, преноси „Блумберг”.

Ово изузеће доноси извесно олакшање на напетом европском тржишту електричне енергије, где су цене близу рекордних нивоа јер је пролонгиран топлотни талас изазвао поремећаје на рекама и водним путевима који се користе за транспорт горива и хлађење електрана.

Према правилима, фарнцуска електропривреда ЕДФ мора да смањи или чак да заустави производњу када температуре река достигну одређени праг, како би се осигурало да вода која се користи за хлађење постројења неће штетити животној средини када се поново врати у водне токове. Изузеће од тог правила ће бити на снази до 11. септембра.

Процењује се да ће високе температуре и ове недеље погодити Француску, Велику Британију и Немачку. Водостај на Рајни, најважнијој европској реци за транспорт робе, толико је низак да ће река ускоро практично бити затворена за саобраћај, додаје „Блумберг” преноси Танјуг.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img