spot_img
spot_img

Орбан: Нада за мир Доналд Трамп, са Меркел рата не би било

spot_img
spot_img

Мађарски премијер Виктор Орбан сматра да би САД и Русија требало да преговарају о примирју у Украјини, оцјењује да би Доналд Трамп могао да буде нада да се дође до мира, и да са Ангелом Меркел данас не би било рата у Украјини.

„Примирје мора да буде договорено не између Русије и Украјине, већ Америке и Русије“, истакао је током дискусије у организацији “Берлинер цајтунг и магазина „Цицеро“ у Берлину.

Орбан је рекао да онај који вјерује да рат може бити завршен руско-украјинским преговорима „не живи на овом свијету“, јер је реалност другачија.

Он је истакао да Украјина може да се брани против Русије само зато што је војно подржава САД.

„Рат је данас отворен само зато што су то жељели Американци. Због тога морају Американци и Руси да се договоре и онда се рат завршава”, увјерен је Орбан.

Такође је оцијенио да амерички предсједник Џо Бајден није прави преговарач за америчку страну.

„Он је ишао превише далеко“, сматра Орбан додајући да је Бајден рекао неке ствари о Владимиру Путину послије којих је тешко водити преговоре.

„Звучаће можда брутално што ћу рећи, али нада у мир је Доналд Трамп“, оцијенио је он.

У дискусији, у организацији „Берлинер цајтунг“ и магазина „Цицеро“ у Берлину, Орбан је, на питање шта мисли да је разлог одлуке Путина да нападне Украјину, рекао да нерадо одговара на то питање, јер њега не занима Путин, већ Мађарска, ЕУ, и који је европски интерес.

„Не знам зашто је започео рат“, подвукао је он.

Додао је и да је и 2014. анексијом Крима могло доћи до рата, али је захваљујући преговарачком спретношћу тадашње њемачке канцеларке Ангеле Меркел спријечен.

На питање да ли би актуелни рат Меркелова могла да спријечи Орбан је јасно одговорио “Са Ангелом Меркел данас не би имали рат у Украјини”.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img