spot_img
spot_img

Од обавезног вакцинисања до најава драстичног преокрета

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Аустрији од фебруара за одрасле вриједи обавезна вакцинација против вируса корона.

Изузете су труднице и особе које се не смију вакцинисати због медицинских разлога, као и они који су пребољели ковид унутар задњих шест мјесеци, објавио је канцелар Карл Нехамер представљајући нацрт закона у Бечу.

Провођење тог закона требало би се почети контролисати средином марта. За оне који се не одазову позиву на вакцинисање и неоправдано пропусте добијени термин предвиђене су казне у износима од 600 до 3.600 евра.

Тај закон ће вриједити за све особе с пребивалиштем у Аустрији и требао би бити усвојен у парламенту у четвртак.

Доношење закона сматра се чистом формалношћу јер владајућа коалиција има већину у парламенту, а закон подржава и дио странке. Само десно оријентисани ФПÖ категорички одбија увођење обавезног вакцинисања.

Овај закон поларизује Аустрију. Противници, међу осталим, критикују да прописане вакцине недовољно спречавају ширење вируса. Прошле суботе (15.1.) је у Бечу поново на улице изашло на десетине хиљада противника вакцинације. Према подацима полиције окупило се око 27.000 људи. Демонстрације подржава и ФПÖ.

Аустрија се тренутно, као и многе друге европске државе, бори с новим валом короне који прије свега потиче крајње заразна варијанта омикрон. Због великог броја новозаражених Њемачка је од недјеље Аустрију поновно прогласила подручјем високог ризика.

Протести против корона мјера и у Холандији

И у Холандији се прошле недјеље окупило неколико хиљада протестаната против мјера за сузбијање ширења вируса корона.

На транспарентима је, међу осталим, стајало: “Повратак у нормалност одмах!” и “Доста нам је лажи!”. На протестима у Амстердаму су учествовали и сељаци који су дошли на тракторима.

С обзиром на све већи отпор, премијер Марк Рутте је прошлог петка најавио дјеломично укидање локдауна – упркос великом броју новозаражених. Тако би након скоро четири седмице поново требале бити отворене трговине, фризерски салони и теретане, док би кафићи, музеји, позоришта и кина остали затворени.

Данска: Попуштање мјера и вакцинисање

За разлику од Холандије, на улицама Копенхагена владају нормални услови. Ништа не указује на то да земља пролази кроз фазу екстремне инциденције од преко 2.500.

Дневно се у Данској зарази преко 20.000 особа. Успркос томе, зоолошки вртови, забавни паркови, кина и попзришта и даље су отворени. Улаз је, међутим, дозвољен само онима који су вакцинисани или су пребољели вирус корона, као и онима који покажу негативан тест.

Омикрон-талас потиче много блаже од очекиваног, ситуација на одјелима интензивне његе, како каже министар здравља Магнус Хеуник, је под контролом. Тренутне бројке су високе, али посљедњих дана су у константном паду. Данска опуштено пролази кроз омикрон-талас прије свега због високе стопе провакцинисаности од 80 одсто. Готово 55 посто је примило бустер.

За посебно угрожене групе становништва је у припреми и четврта доза вакцине.

Шпанија: Спорна “грипализација”

Шпанија већ неко вријеме расправља о интервјуу премијера Педра Санчеза у којем је рекао како би на вирус корона, с обзиром на високу стопу провакцинисаности и благом току омикрон-вала, у међувремену требало све више гледати као на грипу.

На реакције премијер није требао дуго чекати: многи љекари и научници су, с обзиром на инциденцију од 1.400 и интензивне одјеле пуне ковид пацијената, поручили да се вирус корона не може упоређивати с грипом.

“Пандемија још није готова, а тренутно ни не знамо у којем смјеру се креће”, рекао је Оскар Зуриага, потпредсједник Шпанског епидемиолошког друштва. Он каже да се због великог броја умрлих од вируса не могу доносити поређења с грипом.

Шпанско друштво је подијељено око мјера. И док је у Мадриду, успркос инциденцији од преко 1.000, од мјера на снази само ношење маске, у другим регијама Шпаније је у јавни живот уведено правило 2Г, дакле приступ само вакцинисаним или онима који су пребољели вирус.

Отпор на Малти

Прошлог викенда на Малти су одржани највећи протести против мјера за сузбијање короне откако је избила пандемија. Стотине људи је протестовало у главном граду Валлетти против увођења ковид пропуснице без које од овога понедјељка нема уласка у већину установа и институција, као ни у ресторане или теретане.

Протестанти су узвикивали: “Моје тијело не припада држави” или “Ради ли се стварно о здрављу?”. Министар здравља Крис Ферне је као оправдање за увођење ковид пропуснице навео омикрон, који већ узрокује 90 посто свих зараза у овој острвској држави.

Француска: Свађа око школа

Седмодневна инциденција преко 2.800 и готово 370.000 новообољелих, и то у року од 24 сата. Под утјецајем тих бројки Сенат у Паризу крајем седмице пооштрио је правила за невакцинисане. Они од сада више неће смјети улазити у угоститељске објекте или јавне установе или се користити жељезничким или ваздухоплоним средствима. До сада је то било могуће уз предочење негативног теста.

Те строже мјере требале би бити на снази толико дуго док је број пацијената на интензивним одјелима француских болница већи од 10.000. Тренутно је таквих пацијената преко 24.000.

Сенат је, међутим, истодобно одбио пооштравање казни у случају непоштивања правила. И школе остају отворене. Француска је ионако само на почетку пандемије кратко затварала образовне установе. Од тада потенцирају наставу уз присуство.

Али међу учитељима влада незадовољство. Прошлог четвртка (13.1.) ступили су у општи штрајк којим се хтјело указати на то да још увијек нема јасних правила о томе како би се требала одвијати настава. Кап која је прелила чашу било је мијењање правила о тестирању три пута у посљедњих неколико седмица.

Велика Британија: На траговима Шпаније?

И у Великој Британији су, слично као и у Шпанији, духови око питања како се односити према вирусу подијељени. И овдје је инциденција с 1.500 висока, али је то случај и с вакцинисаношћу од 80 одсто.

Једни позивају на опуштање, други на опрез. Водитељ британске ударне групе за вирус корона Клајв Дих позива на “нову нормалност” с обзиром на то да је код омикрона смртност упоредива с оном код вала грипе. Он тражи “циљану стратегију” само за угрожене групе. У Великој Британији је преко 90 одсто становништва вакцинисано, а преко 60 је примило и бустер.

Крајем седмице је у Великој Британији карантин скраћен на пет дана како би се ублажили изостанци у предузећима, школама и болницама. Још прије неколико дана је у болнице послано 200 војника који су замијенили особље које је на боловању због вируса. Број операција које су одгођене због пандемије је порастао на шест милиона. Стога није ни чудо да се о попуштањима мјера контроверзно расправља на острву.

Ограничења за невакцинисане у Француској

Француски парламент је у борби против пандемије прихватио драстична ограничења за невакцинисане. Према новом закону, невакцинисане особе старије од 16 година немају више приступ гастрономији, културним институцијама и међуградском јавном превозу.

Француска влада због енормног повећања броја заражених тиме жели подстаћи људе на вакцинисање.

Тиме би тренутно важећа здравствена потврда, која доказује вакцинисање, оздрављење од короне или негативни тест била замијењена потврдом о вакцинисању. Дакле, негативан тест ускоро више није довољан за одлазак на велики број мјеста.

Претходно је било предвиђено да ће ново правило вриједити од 15. јануара, али због бурне расправе у Националној скупштини као и неслагању два парламентарна дома све се отегнуло. Још није одређено када нови пропис ступа на снагу. Поједини парламентарци су најавили да ће потакнути испитивање уставности тих одредби. Седмодневна инциденција у Француској се попела на више од 3.000.

Невакцинисани Грци морају плаћати здравство

Особе старије од 60 година у Грчкој од овога понедјељка морају плаћати мјесечно казну у износу од 100 еура ако нису вакцинисане против вируса корона. Та је мјера била најављена у новембру прошле године, што је повећало интерес за вакцинацију.

У међувремену је у тој добној скупини вакцинисано скоро 90 одсто грађана. Новац од казни намијењен је државним болницама. Ова мјера тренутно погађа око 300.000 невакцинисаних, преноси Index.hr.

 

 

 

(index.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img