spot_img
spot_img

Нови талас вируса корона букти у Европи

spot_img
spot_img

Рат у Украјини “укинуо” је корону на неко вријеме, јер су свјетски медији усредсредили пажњу у другом правцу, али се пандемија враћа у интересне сфере на велика врата.

У западној Европи нови талас букти, а главни кривац је подваријанта омикрона БА.2. Већ се појављује и нови облик БА.3. У Француској има и до 150.000 заражених дневно, што је пораст од 42 одсто за само недјељу дана.

Број заражених скаче и у Великој Британији, Холандији, Аустрији, Италији… У Њемачкој посљедњих дана има и више од 300.000 инфицираних дневно.

У Азији је такође зазвонило на узбуну. Хонгконг више не успјева да примијени стратегију “нула ковида”, биљежено је у посљедње вријеме и више од 200 мртвих дневно. У Шангају је, од јуче, поново уведен карантин по секторима.

Истиче се да је БА.2 30 одсто заразнији од претходне варијанте, али нема поузданих података да би могао да буде и опаснији.

Већина западноевропских земаља је потпуно укинула мјере. У Француској је, уз стављање ван снаге вакциналне пропуснице, од средине марта укинуто и ношење маске у затвореном простору, и поред упозорења струке да би то могло да доведе до наглог пораста броја новообољелих.

Свјетска здравствена организација је критиковала земље које су се пријевремено опустиле.

Француске власти су се ослањале на процјене института “Пастер” да би тај пораст могао да траје само до краја овог мјесеца, када се очекивало поновно значајно смањивање, али то није случај. Корона је тако још једном показала своју непредвидиву ћуд.

Обавезне маске

Аустрија је прва западноевропска земља која је повукла кочницу и поново вратила маске типа ФФП2 у затворене просторе. Вакцинална пропусница је такође обавезна у овој земљи, преносе Новости.

Маске су обавезне у затвореним просторима и у Италији, Шпанији, Португалији, Грчкој, Пољској, Хрватској…

 

 

 

(agencije)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img