spot_img
spot_img

Нова власт у Њемачкој: Легализују канабис, уводе двојно држављанство

spot_img
spot_img
spot_img

Будућа њемачка влада с канцеларом Олафом Шолцом планира велике друштвене промјене, од легализације канабиса и спуштања доби за гласање на 16 година, до увођења могућности двојног држављанства.

Њемачко држављанство убудуће би се могло стећи већ након пет година боравка у земљи, а у одређеним условима након само три године, а услов више не би било одрицање од основног држављанства.

С коалицијским уговором објављеним ове седмице, лидери тзв. Семафор коалиције, коју чине социјалдемократи (СПД), Зелени и либерали (ФПД), конкретизовали су оно што су најављивали након избора 26. рујна на којима је СПД тијесно побиједио демохршћане Ангеле Меркел: одлучност за друштвени искорак и напредак.

Нису лако постигли консензус о бројним питањима, од пореза до климатских промјена. Али једно их спаја, пишу у великој анализи британски Финансиал Тајмс и њемачки Зеит Онлине: жеља да буду социјално најнапреднија влада у више од једне генерације. СПД и Зелени у кампањи су обећавали веће порезе, ФДП је стриктно против. Међутим, у потпуности се слажу око друштвене политике, истиче Торстен Фас, политолог на берлинском Слободном свеучилишту.

Историјски успјех

Ако се дијете роди у лезбијској заједници, обје партнерице бит ће признате као законске мајке. Досад је закон признавао само биолошку мајку, док је њезина партнерица морала формално усвојити дијете. То је историјски успјех за qуеер заједницу, каже Грета Гарлихс, гласноговорница QуеерГрüна, лобистичке групе ЛГБТQ + унутар Зелених.

Нова влада планира укинути закон о транссексуалцима из 1981. и замијенити га “законом о самоопредјељењу” који је осмишљен да би се олакшало изјашњавање о промјени спола. Новим законом заобићи ће психологе и судије и омогућити промјену спола властитом изјавом у матичном уреду. Док је осигурање до сада покривало само операције промјене спола под одређеним условима, пише Зеит Онлине, убудуће ће сносити цијели трошак поступка. Укинут ће се одредба којом се хомосексуалцима и транссексуалцима забрањује давање крви. Ако Семафор коалиција доиста проведе што најављује, Њемачка ће у међународној успоредби искочити далеко напријед, поздравља најаве Кале Хумпфнер из Транс-Федерације.

Коалиција је одлучила модернизовати породичну политику, проширују и редефинирају појам породице: “Породица је разнолика и ондје гдје год људи преузимају одговорност једни за друге”, стоји у коалицијском уговору. Међу осталим, желе проширити и олакшати стицање старатељства над дјецом. Досад су партнери, кад се вјенчају, имали право суодлучивања о дјеци коју друга особа доводи у брак. Семафор коалиција жели омогућити родитељима да то право пренесу и на до двије блиске особе с којима не морају бити у брачној или љубавној вези.

Такођер, Нијемци желе увести нови облик партнерства: заједницу одговорности. Двије или више одраслих особа требале би моћи ступити у такву везу правне одговорности једна према другој: то је у начелу попут брака, али без претпостављене љубавне везе, пише Зеит Онлине. На то би се могли одлучити блиски пријатељи, цимери, браћа и сестре. Но што би то све правно значило, није још сасвим јасно.

Проширило би се право на медицински потпомогнуту оплодњу на терет државе, без обзира на брачни статус или сексуалну оријентацију. Побачај би био бесплатан. Коалиција обећава да ће више новца бити доступно за истраживање контрацепцијских средстава и за мушкарце и за жене. Крај мучењу родиља: свака родиља у болници имала би једну примаљу само за себе.

Бесплатан побачај

Укида се чланак 219а казненог закона, који докторима који се баве побачајем забрањује оглашавање својих услуга. То је практички довело до забране информисања о побачају. О томе се водила велика кампања. Најаву хвали Кристина Ханел, докторица и активистица која је постала позната 2017. након што је кажњена са 6000 евра јер је на својој wеб страници навела да изводи побачаје. “Ово је помало револуционарно”, твитала је ауторица Тереса Букер, једна од најистакнутијих гласова модерног феминизма, цитирајући из коалицијског споразума: “Могућност бесплатних побачаја дио је поуздане здравствене његе.” Такођер, побачај би у будућности био дио медицинске обуке.

Надаље, труднице које размишљају о побачају морају се прије одлуке посавјетовати. По новоме ће бити могуће добити савјете путем интернета. Такође би били санкционирани “молитељи крунице пред болницама”, протестанти који често врло наметљиво протествују испред клиника које раде побачаје. Њихове протесте требало би ограничити “учинковитим законским мјерама”. Не баш мала револуција, пише Зеит Онлине.

Земља имиграције

Полицијски синдикат осудио је легализацију канабиса, огласили су се конзервативци забринути за судбину традиционалне породице. “Чињеница је да у овој земљи постоји политичка већина која подржава ове промјене”, написао је Сüддеутсцхе Зеитунг у петак. “А сви остали ће једноставно морати живјети с тим.”

Нова влада обећава олакшавање усељавања, у складу с процјеном да Њемачка треба годишње 400.000 нових радника. Избјеглицама би се олакшало спајање с члановима уже породице. Више тражитеља азила моћи ће се запослити. Имигранти без казненог досјеа након пет година боравка имат ће право на једногодишњу боравишну дозволу. Усељеницима ће се олакшати добивање боравишних дозвола и њемачког држављанства, додатно ће се олакшати долазак квалифицираних радника. “Чињеница да коначно прихваћамо да смо земља имиграције заиста је револуционарна”, рекла је Џесика Росентал, челница Јусоса, омладинског крила СПД-а. Наиме, Нијемци су своје имигранте третирали као “гостујуће раднике”, као оне који су привремено ту. Не рачунајући да ће милијуни остати.

 

 

 

(jutarnji.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img