Нова правила за путовање у ЕУ, ово су најважније промјене - nula49.com
spot_img
spot_img

Нова правила за путовање у ЕУ, ово су најважније промјене

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Европско вијеће прије седам дана је донијело препоруку о координисаном приступу за олакшавање сигурног слободног кретања током пандемије вируса корона.

Њоме се узима у обзир знатно повећање стопе вакцинисања и брзо увођење ковид потврда те замјењује претходно важећа препорука. Препорука ће ступити на снагу 1. фебруара 2022, истога дана као и акт о измјени уредбе о ковид потврдама, којим се предвиђа раздобље прихватања потврда о вакцинацији у трајању од 270 дана (у случају вакцинисања бустером неограничено).

Кључно ће бити да ли је особа вакцинисана, а не регија из које долази

“У складу с новом препоруком мјере повезане с болешћу ковид 19 требале би се примјењивати узимајући у обзир статус особе, а не стање на регионалном нивоу, изузевши подручја с врло високим нивоом циркулисања вируса.

То значи да би кључна одредница требао би бити статус путника у погледу болести ковид 19, односно да ли је наведена особа вакцинисана, тестирана или пребољела болест, што је видљиво из дигиталне потврде ЕУ.

Приступом утемељеним на појединачним особама знатно ће се поједноставнити примјењива правила те осигурати додатна јасноћа и предвидљивост за путнике”, објавило је Вијеће.

У наставку преносимо њихово саопштење:

Приступ утемељен на појединачним особама

Путници и путнице с важећом дигиталном потврдом ЕУ не би требали подлијегати додатним ограничењима слободног кретања.

Важећа дигитална потврда ЕУ о цовиду обухвата:

* потврду о вакцинацију за вакцину одобрену на европском нивоу, ако је од примитка посљедње дозе примарне серије вакцине прошло најмање 14, али не више од 270 дана односно ако је особа примила додатну дозу вакцина. Државе чланице могле би прихватити и потврде о вакцинацији за вакцину која су одобрила национална тијела или Свјетска здравствена организација

* негативан резултат ПЦР теста не старијег од 72 сата прије путовања или негативан резултат брзог антигенског теста не старији од 24 сата прије путовања

* потврду о пребољењу из које је видљиво да од датума првог позитивног резултата теста није прошло више од 180 дана.

Од особа које не посједују дигиталну потврду ЕУ о ковиду могло би се захтијевати да се прије доласка или најкасније 24 сата након доласка подвргну тестирању. Из тог би захтјева требало изузети путнике који путују због нужне функције или потребе, прекограничне раднике и дјецу млађу од 12 година.

Карта регија ЕУ

Европски центар за спречавање и контролу болести (ЕЦДЦ) требао би наставити објављивати карту регија држава чланица у којој се употребом боја семафора (зелена, наранџаста, црвена, тамноцрвена) означава потенцијални степен ризика од заразе. Карта би се требала темељити на 14-дневној стопи пријављених случајева, стопи вакцинисања и стопи тестирања.

На темељу те карте државе чланице требале би примјењивати мјере у погледу путовања у тамноцрвена подручја, на којима је ниво циркулисања вируса врло висок, као и путовања из тих подручја. Посебно би требале одвраћати од свих необавезних путовања те захтијевати да се особе које долазе из тих подручја, а не посједују потврду о вакцинацији ни потврду о пребољењу, прије поласка подвргну тестирању, а након доласка буду у карантину.

Одређено изузеће од тих мјера требало би се примјењивати на путнике који путују због нужне функције или потребе, прекограничне раднике и дјецу млађу од 12 година.

Механизам хитног кочења

Новом је препоруком ојачан механизам хитног кочења за одговор на појаву нових варијанти вируса које изазивају забринутост или варијанти које су од интереса. Ако држава чланица уведе ограничења као одговор на појаву нове варијанте, Вијеће би требало преиспитати ситуацију, у блиској сарадњи с Комисијом те уз подршку ЕЦДЦ-а. Комисија такође може предложити расправу у Вијећу на темељу редовне процјене нових доказа о варијантама.

Комисија би током расправе могла предложити Вијећу да постигне договор о координисаном приступу у погледу путовања из захваћених подручја. Сваку ситуацију која је довела до доношења мјера требало би редовно преиспитивати.

 

 

 

(index.hr)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img