Nijemci napravili plan za zimu: Siromašni i stari će se grijati kolektivno u velikim halama

U Nemačkoj raste strah od zime zbog izostanka isporuka ruskog gasa, posebno zbog neizvesnosti da li će, nakon obustave isporuka zbog remonta preko gasovoda Severni tok 1, Rusija ponovo izvoziti gas. Sve više nemačkih gradova je uspostavilo krizne štabove i razvija planove za vanrednu situaciju.

Ti planovi predviđaju i uspostavljanje hala u kojima bi građani, koji sebi ne mogu više da priušte plaćanje grejanja, mogli da se greju.

- Reklama -

„Pripremamo se za jesen i zimu na sva moguća scenarija”, istakla je gradonačelnica Ludvigshafena Juta Štajnruk. Taj grad je za centralnu halu za grejanje građana planirao dvoranu „Fridrih Ebert”.

Ta dvorana, koja je korišćena za izložbe, sportska takmičenja i slično, tokom pandemije bila je preuređena u centar za vakcinaciju, a ako bude potrebno, biće hala za grejenja svima koji nemaju pare da plaćaju grejanje svojih domova.

I gradovi Nojštat, Frankental i Landau planiraju takva „kolektivna grejanja”, prenosi Tanjug.

Pored toga, ti gradovi planiraju štednju energije isključenjem osvetljenja u javnim zgradama ili noću, čak i semafora. U Diseldrofu vlasti su najavile da će na jesen i zimu smanjiti grejanje, a tokom leta će apelovati na stanovništvo da koriste manje klima uređaje.

U Rendsburgu već su otkazali, zbog mogućeg problema sa strujom, klizalište na božićnoj pijaci.

 

 

 

(politika.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime