spot_img
spot_img

Mošti iz Kijevske lavre će biti poslate na Zapad

spot_img
spot_img

Između Kijeva i Uneska postignut je dogovor o slanju hrišćanskih svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre, uključujući mošti svetaca, na Zapad, saopštio je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.

Prema njegovim rečima, planirano je da se oni prenesu u muzeje Italije, Francuske, Nemačke i Vatikana pod izgovorom „spasavanja od ruskih raketnih udara”.

„Za našu zemlju, odbrana Kijevsko-pečerske lavre ima duboku duhovnu dimenziju, što znači da to samo pojačava našu odlučnost da završimo specijalnu vojnu operaciju”, istakao je on.

Izvršen je popis crkvene imovine, izdvojena su sredstva za transport hrišćanskih svetinja iz Ukrajine u Evropu. Transport je pripremljen.

„Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Onufrije je obavešten da će ikone, mošti i utvari biti privremeno premeštene, navodno radi bezbednosti „dok se situacija u Ukrajini ne normalizuje”, objasnio je on, prenosi Sputnjik.

Rusija sumnje da će pravoslavne svetinje biti vraćene sa Zapada.

„Napad jeretika na Kijevsko-pečersku lavru je logičan nastavak priče o tajnom iznošenju sa teritorije Ukrajine najstarijih vizantijskih ikona, izloženih od 14. juna ove godine u francuskom Luvru. Ova specijalna operacija organizovana je uz posredovanje švajcarske nevladine organizacije „Međunarodna alijansa za zaštitu kulturnog nasleđa u zonama sukoba” u saradnji sa Uneskom (na čijem čelu je privatni američki kolekcionar T. Kaplan)”, zaključio je direktor službe.

 

 

(politika.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img