spot_img
spot_img

Москва би могла да заради више него прије санкција

spot_img
spot_img

Америчка агенција “Блумберг” предвиђа да ће Русија ове године од извоза енергената зарадити више од 320 милијарди долара, што је за трећину више него лани упркос западним санкцијама. “Голдман Сакс груп” и Институт за међународне финансије предвиђају у овој години рекордан суфицит руског текућег рачуна од 205 милијарди долара.

Руска економија имала је потешкоће током првог мјесеца специјалне војне операције у Украјини, али би се још могла појавити са “звјезданим трговинским и платним билансом”, ако сви главни трговински партнери Русије не заврну славине за њене енергенте.

Према прогнози Вашингтонског института за међународне финансије, Русија би у овој години могла очекивати ​​рекордан суфицит текућег рачуна, који би могао да достигне чак 240 милијарди долара.

Међутим, ови рачуни могу се промијенити у случају потпуног ембарга на продају руских енергената.

Многи традиционални купци траже друге опције, а неки увозници, попут Индије, добијају велике попусте, наводи “Блумберг”.

Њемачка, највећа европска економија, противи се санкцијама или политичком притиску који би могао довести до потпуног енергетског ембарга.

Само је неколико земаља, укључујући САД и Велику Британију, наметнуло директну забрану увоза енергената из Русије.

 

 

 

(capital.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img