Lavrov: Šokirani smo da niko nije kažnjen zbog uništenja „Sjevernog toka” - nula49.com
spot_img
spot_img

Lavrov: Šokirani smo da niko nije kažnjen zbog uništenja „Sjevernog toka”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Rusija je šokirana da niko nije kažnjen zbog sabotaže Severnog toka u zoni za koju je odgovoran NATO i EU, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, obraćajući se na ministarskom sastanku G20 u Nju Delhiju.

“Insistiramo na poštenoj i brzoj istrazi terorističkog napada uz učešće Rusije i drugih zainteresovanih strana”, rekao je Lavrov, preneo je RT.

Ministar spoljnih poslova je istakao da se Rusija zalaže za energetsku bezbednost i ističe važnost da se svim zemljama kojima je potrebna pristup energetskim resursima po pristupačnoj ceni.

Tokom svog govora, ruski najviši diplomata iskoristio je trenutak “da se izvini indijskom predsedništvu i kolegama iz zemalja globalnog juga zbog nepristojnog ponašanja većeg broja zapadnih delegacija, koje su rad na agendi G20 pretvorile u farsu u pokušaj da se odgovornost za neuspehe ekonomske politike prebaci na druge, pre svega na Rusiju”.

“Nečuveno je kako SAD ume da vodi agresivnu politiku protiv Rusije dok, sa druge strane nikada nije pokazala ni trunku pokajanja zbog “avantura” na Bliskom istoku”, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Agresivna rusofobija izgleda posebno nečuveno kada se uzme u obzir da zapadne članice G20 nikada tokom sastanaka nisu pokajale zbog stotina hiljada žrtava avantura Vašingtona na Bliskom istoku pod izgovorom pretnji nacionalnoj bezbednosti deset hiljada milja od granice SAD”, rekao je Lavrov.

Rusija i Kina imaju dalekosežne planove za razvoj saradnje

NjU DELHI – Rusija i Kina imaju dalekosežne planove za razvoj bilateralne saradnje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju.

Lavrov je čestitao Ćinu imenovanje za ministra spoljnih poslova, izrazivši uverenje da će obezbediti kontinuitet i postepeni napredak u svim oblastima saradnje, uključujući trgovinu, ekonomiju i kulturu, preneo je TAS S.

Lavrov je istakao da Rusija i Kina imaju napornu spoljnopolitičku agendu, uzimajući u obzir ulogu koju dve zemlje imaju kao stabilizujući faktor u sistemu međunarodnih odnosa.

Zahvaljujući strateškoj ulozi lidera Kine i Rusije, odnosi dve zemlje predstavljaju pozitivan primer odnosa između velikih sila, rekao je Ćin.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina postigle su širok konsenzus o brojnim pitanjima tokom posete Moskvi krajem februara direktora Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Vang Jia.

Vang Ji je posetio Rusiju od 21. do 22. februara, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sekretarom Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim, kao i Lavrovim, preneo je Tanjug.

Očekuje se da će danas na sastanku ministara spoljnih poslova G20 biti reči o ratu u Ukrajini, prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, saradnji u oblasti održivog razvoja, borbi protiv terorizma, kao i humanitarnoj i drugoj pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

 

 

 

(politilka.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img