spot_img
spot_img

Корона ће заувијек бити са нама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

СЗО ће у једном тренутку утврдити да је довољан број земаља додатно смањио број оболелих од коронавируса и онда ће прогласити крај пандемије, али није јасно када и како ће такву одлуку моћи да донесе.

Омикрон варијанта коронавируса нагло се шири светом а протеклих дана у више земаља бележе се рекордни бројеви заражених. Надлежни покушавају рестриктивним мерама и на различите начине да обуздају епидемију овог, очигледно, упорног вируса.

Јасно је да свакој пандемији у једном тренутку дође крај, па и овом вирусу који погађа човечанство више од две године, али стручњаци нису сигурни када и како ће се то десити.

Многи упозоравају да се ова пандемија неће нагло окончати и да ће свет морати да научи да живи са вирусом који не иде нигде.

Ипак, у борбу против омикрона не крећемо од нуле. На располагању имамо више вакцина које нас штите од озбиљнијих обољења и смрти. Уз вакцине, омикрон није толико смртоносан попут неких ранијих варијанти вируса, а они који га преболе добију свежу дозу заштите од других сојева вируса који и даље циркулишу светом.

– Омикрон нас упозорава да окончавање пандемије морамо схватити крајње озбиљно, каже др. Алберт Ко, стручњак за заразне болести на Факултету за јавно здравство Универзитета Јејл, пише АП.

– Ковид ће заувек бити са нама. Нећемо моћи да га убијемо па морамо дефинисати циљеве, додаје професор Ко.

Светска здравствена организација у једном ће тренутку утврдити да је довољан број земаља додатно смањио број оболелих од коронавируса, или хоспитализираних и умрлих, и онда ће прогласити крај пандемије.

Није јасно, међутим, када ће СЗО такву одлуку моћи да донесе.

Чак и кад се прогласи крај пандемије, неки ће се делови света и даље мучити с обуздавањем ширења вируса, посебно у сиромашним земљама без довољно расположивих доза вакцина и лекова против ковида.

У другим ће се земљама ковид третирати као ендемска болест, болест која велики број особа на ограниченом простору захвата током неограничено дугог времена.

– Нејасне су то дистинкције, тврди Стефан Кислер, стручњак за заразне болести на Факултету за јавно здравство Универзитета Харвард, пише АП.

Кислер каже да нам је криза узрокована омикроном показала да још нисмо у ендемској фази, али и да верује да ћемо доћи до тренутка у којем ће коронавирус САРС-КоВ-2 бити ендемска болест попут грипа.

У протекле две године у Сједињеним Америчким Државама од последица короне преминуло више од 800 000 особа, док од грипа годишње умре између 12 и 52 хиљаде особа.

Др Ентони Фаучи, имунолог и главни саветник Џоа Бајдена за здравствена питања, покушава утврдити како вирус може да се контролише а да при том не омета функционирање друштва и економије

Америка већ шаље сигнале да је на путу до нечега што ће постати ново нормално.

Бајденова администрација тврди да постоји довољно алата за сузбијање омикрона – додатних доза вакцина, нових лекова и маски. Због тога се неће посезати за драстичним решењима као што су затварања.

Центри за превенцију и контролу болести САД-а недавно су смањили период који заражени морају провести у изолацији на пет дана јер се показало да су у том периоду највећа опасности за друге.

Како бисмо видели како то изгледа када се број оболелих од ковида-19 стабилизује, довољно је погледати у смеру Индије у којој је током последњих шест месеци дневно бележено мање од 10 000 заражених.

Али то је постигнуто тек када је делта варијанта коронавируса однела огроман број живота, објашњава др Т. Јакоб Џон, бивши шеф вирусологије на факултету Кристијан медикал на југу Индије.

Џон каже да ендемске болести попут грипа повремено букну и да ће и коронавирус повремено експлодирати чак и након што претња од омикрона спласне.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img