spot_img
spot_img

Ко је Сергеј Суровикин – Генерал Армагедон који је преокренуо ток рата у Сирији, а сада креће на Украјину

spot_img
spot_img

Два дана након што је генерал Сергеј Владимирович Суровикин именован за команданта Здружених снага Русије у Украјини, отпочели су опсежни ракетни напади на украјинске градове, као одмазда за експлозију на Кримском мосту.

Познаваоци његове каријере су од тренутка именовања најављивали могућност интензивирања бомбашких напада, истичући да је на сцену ступио “Генерал Армагедон”. Реч је о искусном 56-годишњем војнику који искуство стиче још од совјетско-авганистанског рата, а био је и на челу Ваздушно-космичких снага РФ. Носилац је одликовања Херој Русије.

Сергеј Владимирович Суровикин је рођен на данашњи дан 1966. године у Новосибирску, а 1987. године је завршио Омску вишу војну командну школу. Послат је у јединицу Спетсназа и учествовао у совјетско-авганистанском рату.

Током Августовског пуча (1991), који су извели поједини чланови Владе СССР-а са циљем преузимања контроле на земљом од председника Михаила Горбачова, Суровикин је добио наређење да пошаље свој батаљон у тунел на Гарден рингу, где су убијена три демонстранта.

После пораза пуча, Суровикин је ухапшен и седам месеци држан под истрагом. Међутим, оптужбе су одбачене 10. децембра јер је Борис Јељцин закључио да је Суровикин само извршавао наређења. Потом је унапређен у чин мајора.

Године 1995. дипломирао је на Војној академији Фрунзе, а 2002. на Војној академији Генералштаба.

У октобру 2012. постао је начелник штаба Источног војног округа, а затим и командант. Крајем те године унапређен је у чин генерал-пуковника.

Пре пет година представницима медија је представљен као командант руских оружаних снага распоређених у Сирији. Руски војни стручњаци наводе да је он успео да преокрене ток рата у Сирији – под његовом командом сиријска влада је повратила преко 50 одсто контроле над земљом до краја 2017.

Руски медији су у септембру 2017. године навели Суровикина као вероватног наследника Виктора Бондарева, који је 26. септембра смењен са места команданта Ваздушно-космичких снага. То се и догодило.

Лице са потернице

У фебруару 2022, Суровикин је додат на листу санкција Европске уније јер је “одговоран за активну подршку и спровођење акција и политика које подривају и угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине, као и стабилност или безбедност у Украјини”.

Од 24. јуна командовао је Јужном групом руских трупа у зони специјалне операције у Украјини, а у суботу га је министар одбране Сергеј Шојгу именовао за команданта “Здружене групе снага у зони специјалне операције у Украјини”.

Јуче је објављено и да се налази на потерници Украјинске службе безбедности.

Генерал Армагедон

Два дана након што је именован на нову функцију, бројни украјински градови су били бомбардовани, а Кијев је саопштио да има више од 10 цивилних жртава и више од 80 повређених. Руски председник је рекао да ће оштро одговорити на све будуће нападе Украјине, мислећи притом на експлозију на Кримском мосту.

Бивши припадник министарства одбране који је радио са Суровикином рекао је тим поводом за Гардијан да га не чуде последњи напади.

“Суровикин је апсолутно немилосрдан, са мало поштовања према људском животу. Плашим се да би његове руке могле у потпуности да буду окрвављене украјинском крвљу”, рекао је он.

Суровикин је први пут добио епитет немилосрдног током Августовског пуча, када је предводио стрељачку дивизију која је пролазила кроз барикаде које су подигли продемократски демонстранти. У сукобу су погинула три мушкарца, међу којима је један згњечен.

Његова репутација као суровог вође дошла је до изражаја 2004, када су руски медији објавили да је поручник који је служио под њим извршио самоубиство, након што је од Суровикина добио оштру опомену.

Од онда га зову “Генерал Армагедон”, а надимак се односи и на нетрадиционалан и тврдокорни приступ вођењу рата.

Глеб Ирисов, бивши поручник ваздухопловства који је радио са Суровикином до 2020. године, рекао је да је нови генерал један од ретких људи у војсци који је “знао како да надгледа и рационализује различите родове војске”.

Суровикин је три пута одликован – Орденом црвене звезде, Орденом за војне заслуге и Орденом за храброст. Одликовање Херој Руске Федерације добио је у децембру 2017. године.

Ожењен је и има две ћерке.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img