spot_img
spot_img

Ко је млади Хрват који ће водити Чиле

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Габријел Борић (35), бивши лидер студентског покрета и лидер љевице нови је предсједник државе Чиле, показују прелиминарни резултати избора на основу половине пребројаних гласова.

Прије четири мјесеца, када се кандидовао, једва да је имао довољно година да уопште учествује на изборима. Међутим, 11. марта идуће године положиће заклетву и постаће најмлађи предсједник икада, који је, такође, освојио највише гласова од било ког предсједника у историји Чилеа.

Борић припада радикалној генерацији студентског покрета, који су одлучни у томе да једном заувијек сахране горко наслијеђе диктатора Аугуста Пиночеа.

“Чиле је био родно мјесто неолиберализма, а биц́е и његов гроб”, викао је Борић са бине у ноц́и своје побједе, док је његова тетоважа на подлактици вирила испод заврнутог рукава.

Борић је рекао да зна да историја не почиње са његовим тимом.

“Осјец́ам се као насљедник дуге путање оних који су, са различитих мјеста, неуморно тражили социјалну правду”, рекао је Борић.

Бориц́ је рођен у Пунта Аренасу 1986. године и веома је поносан на свој родни регион, Магаланес. Отац му је Луис Хавијер Борић, поријеклом из Хрватске, који је читав животни вијек радио као хемијски инжењер у компанији ЕНАП, а мајка Марија Соледад Фонт, поријеклом је из Каталоније.

Године 2011, када је био при крају студија, Борић је био вођа просветних протеста који су паралисали Чиле и довели до тога да неколико младих лидера, који су сви били дио Бориц́еве предсједничке кампање, уђу у политику.

Побиједио је на изборима за чилеански конгрес 2013. и служио је два мандата као замјеник, поставши један од првих конгресмена који није био дио двије традиционалне чилеанске коалиције у том процесу.

Када је за длаку изгубио у првом кругу предсједничких избора од Хосеа Антонија Каста, Борић је значајно унапредио свој програм. За разлику од својих ватрених дана на почетку протеста, Бориц́ је сада уредно дотјеран, скроман и озбиљан младић, и често носи сакое који покривају његове тетоваже.

Прије десетак година посјетио Хрватску

Борић је 2010. године посјетио Угљан, одакле су његови преци. Његов рођак Домагој Комбура, који је род по трећем или четвртом кољену са прабакине стране, тада је упознао свог младог рођака.

“Он је изразио жељу да дође овдје и види стару кућу одакле је његов прадједа отишао у Чиле. Онда су они дошли ту, онда је она звала нас пар ту рођака да дођемо да га упознамо, тако смо с њим причали”, рекао је Комбура недавно за Дневник.хр.

Додао је како су Габријелови преци прије више од 120 година отишли у Чиле. У старој кући породице Борић некад су живјела три брата. Двојица су отишла у Чиле, а један је остао на Угљану. Породична историја и кућа у којој нико не живи већ четрдесет година итекако су занимале младог Борића.

“Он је био мало повучен. Не зна на хрватском ништа да прича, енглески говори перфектно. Али све га је занимало, све се распитивао, тотално нормалан човјек”, истакао је Комбура.

 

 

 

(telegraf.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img