Kina opkolila Tajvan, upad 27 aviona: “Ovo je invazija”

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je Kina sprovođenjem vojnih vježbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija i izvršila invaziju na tajvansku teritoriju.

Kako navode, kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

- Reklama -

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, 27 aviona ušlo je u vazdušni prostor Tajvana.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbjednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići “nivo budnosti” na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da “Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana”, te da građani ne bi trebalo da vjeruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vijesti vladi.

Ubrzo nakon dolaska predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vježbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

Vojne vježbe kineske mornarice i avijacije počele su u utorak uveče u tri morska područja u blizini Tajvana. Tajvan pregovara sa susjednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avione, prenosi Rojters, pozivajući se na tajvansku agenciju CNA.

Mapa vježbi

Britanski dopisnik Bi-Bi-Sija za Kinu Stiven Makdonel objavio je na društvenoj mreži Tviter geografsku mapu na kojoj su prikazane lokacije na kojima će Kina izvoditi vojne vježbe, na kojoj se vidi da je ostrvo praktično opkoljeno.

“Čini se da bi glavni odgovor kopnene Kine na dolazak Nensi Pelosi na Tajvan mogao da bude serija vojnih vježbi sa živom vazdušnom i pomorskom vatrom narednih nekoliko dana širom ostrva.”, napisao je Makdonel.

Peking je saopštio da strane letjelice i plovila ne bi trebalo da ulaze u područje gdje se vježbe održavaju jer će se koristiti prava municija.

Trećeg avgusta istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u sjevernim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojima su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage”, navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži Vičet, prenosi B92.

 

 

 

(agencije)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime