Kina i Rusija brane međunarodni poredak - nula49.com
spot_img
spot_img

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao da su proučavali predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da su otvoreni za pregovarački proces.

Oči međunarodne javnosti uprte su u kineskog lidera Si Đinpinga koji je juče započeo trodnevnu posetu Rusiji nazvavši je „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”. Ovo je prvi Sijev odlazak u neku stranu zemlju otkako je treći put izabran za predsednika Kine i njegova prva poseta Rusiji od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Po dolasku u Moskvu, gde ga je na aerodromu „Vnukovo 2” dočekao zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko, Si je poručio da su Rusija i Kina pouzdani partneri i da očekuje da će njegova poseta biti plodonosna. Kako su prenele RIA Novosti, predsednik Kine je rekao da namerava da sa predsednikom Rusije razgovara o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa. Kineski lider je podsetio da su pre deset godina, tokom njegove posete Ruskoj Federaciji, on i predsednik Vladimir Putin otvorili novu stranicu u sveobuhvatnom razvoju kinesko-ruskih odnosa.

„Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu daleko od mira Kina je spremna da s Rusijom odlučno brani međunarodni sistem, u čijem centru su Ujedinjene nacije, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, pridržavajući se istinskog multilateralizma, promovišući globalnu multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, kao i razvoj globalne uprave u pravednijem i racionalnijem pravcu”, rekao je Si po dolasku u Moskvu.

Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja, već daje i veliki doprinos svetskom napretku, izjavio je predsednik Kine, preneo je Tas.

Putin je u prvoj izjavi po dolasku visokog gosta iz Kine rekao da je Moskva proučavala predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces. Istakao je da zna da Kina polazi od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava.

„Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujem”, naglasio je ruski predsednik, preneo je Tas.

Prema njegovim rečima, odnosi Moskve i Pekinga doprinose jačanju multipolarnog sveta.

„U celini, naša interakcija na međunarodnoj sceni nesumnjivo doprinosi jačanju temeljnih principa svetskog poretka i multipolarnog sistema”, rekao je Putin.

Ocenio je i da Moskva i Peking imaju mnogo zajedničkih ciljeva i zadataka i istakao da zna da kineski predsednik lično, kao prijatelj Rusije, poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa. Izrazio je uverenje da će Kina na čelu sa Si Đinpingom nastaviti da se razvija i ostvaruje svoje ciljeve. „Kina je poslednjih godina napravila kolosalan iskorak u svom razvoju i uspostavila prilično efikasan sistem ekonomskog razvoja i jačanja zemlje. To izaziva istinsko interesovanje širom sveta, a mi vam čak pomalo i zavidimo. Siguran sam da će pod vašim rukovodstvom Kina napraviti dalje korake u razvoju i ostvariti ciljeve koje ste postavili”, rekao je Putin.

Si Đinping i Vladimir Putin imali su juče po podne prvi neformalni sastanak u Kremlju, posle čega je usledila svečana večera. Kako je novinarima objasnio Putinov spoljnopolitički savetnik Jurij Ušakov, ključni razgovori dve delegacije biće održani danas.

Do posete kineskog predsednika dolazi u delikatnom trenutku, tri dana pošto je Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu podigao optužnicu protiv Vladimira Putina, zbog čega na Zapadu sumnjaju da Si može biti nepristrastan posrednik za okončanje sukoba u Ukrajini uprkos predloženom mirovnom planu od 12 tačaka, jer nije javno osudio rusku invaziju.

Kina je juče pozvala Međunarodni krivični sud (MKS) da izbegava „dvojake standarde”, u osvrtu na nalog za hapšenje koji je taj sud izdao protiv ruskog predsednika Vladimira Putina osumnjičenog za ratne zločine u Ukrajini.

Reakcija Pekinga objavljena je nekoliko sati pre početka posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji.

„Međunarodni krivični sud treba da zauzme objektivan i nepristrastan stav, da poštuje imunitet od gonjenja šefova država u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin, prenosi AFP.

U autorskom članku objavljenom u „Ruskoj gazeti” uoči posete Moskvi, kineski predsednik je izjavio da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako, jer složeni problemi nemaju jednostavna rešenja.

Kineski lider je naveo da će njegova poseta Rusiji biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira” i dodao da se raduje radu s predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

Prema oceni zapadnih medija, poseta Si Đinpinga Moskvi ukazuje da Rusija potpada pod kinesku dominaciju, ali da će u novoj podeli sveta upravo Kina zbog pitanja Tajvana postati glavni takmac SAD. Analitičari smatraju da Pekingu, koji je od početka rata deklarativno podržavao Moskvu, ali nije slao vojnu pomoć, ne odgovara poraz Rusije u Ukrajini, jer bi u tom slučaju mogao da ostane i bez preko potrebne sirovinske baze za osvajanje Tajvana.

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

Kijev – Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

„Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji. Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog s Kinom kako bi se obnovio mir u Ukrajini u skladu s principima sadržanim u Povelji UN i najnovijoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o ovom pitanju”, rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu.Antrfile

Si veruje u pobedu Putina na izborima 2024.

Moskva – Predsednik Kine rekao je ruskom kolegi da je uveren da će ga ruski narod podržati na predsedničkim izborima 2024. godine. „Znam da će sledeće godine biti održani predsednički izbori u vašoj zemlji”, rekao je Si Putinu na početku razgovora u Kremlju, preneo je Rojters.

Istakao je da je zahvaljujući Putinovom snažnom vođstvu Rusija uspela da ostvari znatan napredak u postizanju prosperiteta zemlje u poslednjih nekoliko godina.

„Siguran sam da će vas ruski narod snažno podržati u vašim dobrim nastojanjima”, rekao je Si.

Predsednik Kine je nazvao Putina „dragim prijateljem”, a Putin je upotrebio iste reči za Sija.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img